Annons

Helt rätt att vara stolt svensk

Reinfeldts deltagande i Pride sänder rätt signal till HBTQ-skeptisk omvärld
Ledare • Publicerad 2 augusti 2014
Foto: TT

Den årliga Prideparaden i Stockholm har blivit en del av det offentliga Sveriges traditioner. De flesta riksdagspartier medverkar och de senaste åren har det nästan alltid funnits ministrar som gått med i tåget. Men i år blev det annorlunda. Det faktum att statsminister Fredrik Reinfeldt gick med i paraden, är att betrakta som historisk händelse.

Som ung riksdagsledamot bröt han och den tidigare Muf-rivalen Ulf Kristersson mot sin partilednings order när de 1995 röstade för lagen om registrerat partnerskap. Reinfeldts deltagande igår säger något viktigt om den resa som Moderaterna och Sverige har gjort när det gäller synen på HBTQ-personers givna plats i samhället. Det är svårt att hitta internationella motsvarigheter där också partier ur samma idétradition som Moderaterna ställer sig positiva till lika rättigheter oavsett sexuell läggning.

Annons

Att uppslutningen bakom Pride är så stor och samstämmig vittnar också om att Sverige är ett tolerant land, trots att många i debatten vill hävda motsatsen. Men det återstår mycket att göra, här såväl som i andra länder. Det är därför som Pridefestivaler och parader behövs. Att så många väljer att delta i en parad under parollen att man ska få älska vem man vill, sänder ett tydligt budskap till omvärlden.

Det finns all anledning att känna stolthet när Sverige, HBTQ-rörelsen och landets statsminister agerar i detta sammanhang agerar som en moralisk stormakt.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons