Annons

Anela Murguz: Har konsumtionen ersatt våra relationer?

Även en ständigt shoppingsugen introvert inser att något är skevt med årets Black Friday-helg.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 23 november 2023 • Uppdaterad 24 november 2023
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Black Friday-fynden ersätter inte våra mänskliga behov.
Black Friday-fynden ersätter inte våra mänskliga behov.Foto: Janerik Henriksson/TT

Jag ska vara ärlig med er direkt. Jag är introvert och jag älskar att shoppa – gärna på rea. Och så har jag i tidigare krönikor gått ut till försvar för Black Friday-fenomnet. Men det är något som skaver mer än vanligt i år.

Till en början var Black Friday främst koncentrerad till fredagen. Så småningom blev det Black Weekend, som snart förlängdes med en vecka. I år har många företag smygstartat Black Week, som det så passande numera heter. Det har alltså gått att fynda redan i början av november i år.

Annons

Man kan göra sig lustig över vad som väntar härnäst. En svart månad? Höst? Eller varför inte ett helt svart år när vi ändå är igång? Men sammantaget illustrerar det hur konsumtionen tar allt större utrymme i våra liv.

”Kan det vara så att sociala medier gjort att människor tappat greppet om vad som är viktigt på riktigt? Att ägandet av prylar värdesätts mer än exempelvis mellanmänskliga relationer?”
Anela Murguz

Konsumtion har alltid varit en livsstilsmarkör. Genom våra kläder, prylar, bilar, bostäder – ja, till och med i vilken matbutik vi handlar vår mat i – uttrycker vi vilka vi är, eller rättare sagt vilka vi vill vara. På sociala medier har det vuxit fram en helt ny yrkesgrupp – influencerbranschen – som specialiserar sig på att utnyttja detta samband. Och med tanke på att unga i allmänhet, och unga kvinnor i synnerhet, i allt högre grad bekostar sin konsumtion med lån och krediter tycks influencers vara duktiga på det de gör.

Men unga kvinnor är inte bara en allt mer skuldsatt grupp. Det är också en grupp som den psykiska ohälsan ökar hos. Man kan fråga sig vad det beror på, och naturligtvis finns det fler förklaringar till ökningen än den materialism som sociala medier göder. Men kan det vara så att sociala medier gjort att människor tappat greppet om vad som är viktigt på riktigt? Att ägandet av prylar värdesätts mer än exempelvis mellanmänskliga relationer? Eller att vi snarare är så dåliga på att vårda relationer att vi gärna fyller det tomrummet med att handla nya varor hela tiden.

När det exempelvis talas om ensamhet är det inte ovanligt att tankarna förs till en nidbild av äldre pensionärer. Men ofrivillig ensamhet är utbrett också bland unga vuxna. En ny studie från University of Glasgow, som bland annat uppmärksammats i en artikel i Dagens Nyheter, bekräftade nyligen det välkända faktumet att sociala relationer är viktiga. Ofrivillig ensamhet och isolering är förenat med en rad hälsorisker som i sin tur kan bidra till tidig död, i värsta fall.

Så, vad sägs om att vårda relationerna med våra medmänniskor i stället för att jaga prislappar och se om det fyller livet med en större mening?

Annons
Annons
Annons
Annons