Annons

Här är ingenjörens viktigaste egenskap... empatin!

Idag finns det två amerikanska universitet med ett mytomspunnet världsrykte. Det ena är det anrika Harvard som ligger utanför staden Boston och är berömt för sin Business School vid vilken bl.a. entreprenören Jan Stenbeck studerade.
Ledare • Publicerad 10 juni 2013
Foto: 

Det andra är Stanford, som ligger på västkusten i delstaten Kalifornien och som bland annat gav oss laserskrivare, fenomenet riskkapitalister och företaget Apple.

Stanford grundades 1891, och först med datorernas genomslag på 1980 - och 90-talet nådde universitetet internationell berömmelse. När Harvardstudenter utmärker sig med en snobbig och europeisk klädstil så gör Stanfordstudenter det motsatta. Inne på universitets campus ser man sällan någon klädd i kavaj eller kostym och det känns nästan som att alla undermedvetet vill signalera: ”här tänker vi på framtiden och inte på det som har varit”. Skämtsamt beskrivs Stanfordstudenter som simmande änder då de är välordnade på ytan men samtidigt vildsint paddlande under vattnet.

Annons

En Stanfordprofessor är dessutom tillåten att arbeta och forska inom vilket ämne han eller hon vill så länge forskningsprojektet är finansierat.

När jag besökte Stanford ville jag förstå något av universitetets världsrykte och fick rådet att träffa ingenjörsprofessorn Larry Leifer som är chef för en avdelning som sysslar med design och uppfinningar vilket även involverar beteendepsykologi.

Larry, som han föredrar att kallas, betonade att det viktigaste inom design är att ha empati eftersom att ”som designer orsakar jag förändring som de flesta inte har efterfrågat”.

I en timme guidades jag runt på innovationscentret och fick bland annat se den mytomspunna designskolan D-School som har till uppgift att till resten av universitet lära ut vikten av empati. Jag fick även se en av de pappcyklar som studenterna får bygga för att sedan tävla med varandra alltmedan åskådarna kastar vattenballonger. Dessutom visade Larry mig en av studenternas projektplaner med en ritad pussmun som han tyckte ”fångade empatin”.

På frågan om framtiden svarade Larry att det viktigaste är att testa projektet genom att bygga en prototyp och sedan utveckla den.

Det måste finnas ”utrymme att misslyckas och att göra det ofta”, som han uttryckte det. Då han arbetat med svenska KTH trodde han att en bra kombination inför framtiden skulle vara en lagom dos svensk planering kombinerat med byggandet och testandet av prototyper – samt en stor dos empati.

David Lindén

David Lindén är doktorand i historia vid King’s College London och för tillfället gästforskare vid University of North Carolina at Chapel Hill i USA. I sommar kommer han att vikariera på BT:s ledarredaktion.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons