Annons

Mikael Hermansson: Håller KD:s hjärta för ”stresstest” om återförening?

Kristdemokraterna borde veta bättre än att ge efter för krafter som inte blundar för att skilja barn och föräldrar åt.
Mikael HermanssonSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 6 november 2019
Mikael Hermansson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
KD:s Ebba Busch Thor på besök i Malmö. Nu väntar ”stresstest” om återföreningfrågan på partiets riksting i Umeå.
KD:s Ebba Busch Thor på besök i Malmö. Nu väntar ”stresstest” om återföreningfrågan på partiets riksting i Umeå.Foto: Johan Nilsson/TT

Häromdagen ville KD:s Ebba Busch Thor ”stresstesta” lagen om särskild utlänningskontroll för att kunna hålla fem extremiststämplade imamer i fortsatt fängsligt förvar. Det är inte orimligt att tro att det hade varit bättre att göra så än att som regeringen gjorde, släppa dessa män fria i väntan på att utvisning ska bli möjlig.

Men under onsdagen var det KD-ledaren och partistyrelsen själva som utsattes för ett stresstest inför rikstinget i Umeå som inleds på fredag. Elva ledande KD-politiker protesterade på onsdagens DN Debatt mot att partiet vill införa försörjningskrav som villkor för familjeåterförening, ett steg som skulle göra partiets hittillsvarande öppna hållning i frågan både ihålig och hjärtlös.

Annons

Ett av argumentet mot partistyrelsens uppfattning är att ensamkommande barn inte ska göras försörjningsansvariga för sina föräldrar ”som villkor för att få återförenas med dem här”. Det är en i alla avseenden lika rimlig som mänsklig ståndpunkt.

”Det är för oss främmande att Krist­demokraterna skulle företräda en politik som medvetet skiljer små barn från sina föräldrar”, skriver bland andra David Lega, Acko Ankarberg Johansson och Lars Adaktusson, och det är inte svårt att hålla med. Om något ännu mer svårsmält blir det om man betänker att det uttryckligen handlar om frångå en för sammanhållningen i partiet central fråga, och att detta steg tas med det uttalade syftet att försörjningskravet ska avskräcka från att söka asyl i Sverige. Därmed rör sig KD inte bara bort från en välförtjänt position som sansad aktör i flyktingpolitiska avseenden utan också bort från sina egna grundvalar.

Låt oss hoppas att rikstinget inte vill utsätta partiet för ett sådant stresstest.

Annons
Annons
Annons
Annons