Annons

Kajsa Kettil: Hallå där Per Schlingmann

På hans cv ryms titlar som moderat partisekreterare, författare, föreläsare och pr-konsult. Nu kan Boråsbördige Per Schlingmann även kalla sig gästkrönikör på BT:s ledarsida.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledare • Publicerad 16 februari 2023
Kajsa Kettil
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Per Schlingmann
Per SchlingmannFoto: Privat

1. Hur skulle du beskriva dig själv för BT-läsarna?

Jag är lite av en kreativ diversearbetare. Jag ägnar mig åt en rad olika saker, men det som ändå håller ihop är en nyfikenhet på framtiden och starka berättelser. Är född och uppvuxen i Borås, men bor sedan lång tid tillbaka i Stockholm och på Gotland. Har två tonårsdöttrar vilket så klart präglar mig. Intresserad av mat, dryck, golf och kultur.

2. Vad har du jobbat med sedan du lämnade rikspolitiken?

Jag har gjort en rad olika saker. Det har hittills blivit nio böcker av olika karaktär. Senast Momentum som handlar om världen efter pandemi, krig och klimatkris. Därutöver föreläser jag mycket och är rådgivare till olika företag. Jag sitter i styrelsen för Apotea och är involverad i tiotalet startups. Att arbeta med entreprenörer ger mig energi. Till detta medverkar jag löpande i TV4:s nyhetspanel.

3. Vad är roligast: Att skriva skönlitterärt eller spana in i framtiden?

Annons

En fråga som är omöjlig att svara på. Mina böcker om framtiden skriver jag tillsammans med ekonomen och vännen Kjell A Nordström vilket är ett stort nöje. Att tillsammans med andra reflektera över vart vi är på väg är spännande och utmanade. Att skriva skönlitterärt är för mig något helt annat, det handlar om att fly in i berättelsens och karaktärernas värld. Det som nog ändå står ut i kategorin roligt är när min första skönlitterära bok (I maktens öga) blev dramaserie på Viaplay (Den inre cirkeln). Jag var med i hela processen – från det att Håkan Hammarén (bördig från Skene) köpte rättigheterna till att den gick live och har sålts till en rad andra länder. Jag var exekutiv producent och delaktig under hela den skapande processen, sällan har jag lärt mig så mycket – och haft så roligt.

4. En stor och svår fråga: Vart är Sverige och världen på väg?

Wow! En riktigt stor fråga och den jag ägnar dagarna åt att försöka förstå. Jag tror att vi just befinner oss i en föränderlig tid och det kommer bland annat att märkas på hur vi förhåller oss till världen (vår del av världen blir viktigare än det vi kallat globalisering), att klimatomställningen kommer i högre grad att driva ekonomisk tillväxt och att vårt arbetsliv kommer att förändras och bli mer flexibelt.

5. Vad kan läsarna se fram emot i dina kommande krönikor?

Det är just detta jag i huvudsak kommer att ägna mina krönikor åt – vart Sverige och världen är på väg. Läsarna kommer nog att märka en viss hoppfullhet i mitt förhållningssätt. Även om det finns mycket som är dystert på kort sikt så finns det samtidigt möjligheter. I och för sig tvistas det om det, men det brukar hävdas att det kinesiska tecknet för kris är detsamma som för möjligheter. Just nu lever vi i det som kallas permakris, i ett tillstånd av flera parallella kriser. Då är det klart att det också uppstår möjligheter.

Per Schlingmanns första krönika publiceras i helgen.

Annons
Annons
Annons
Annons