Annons

Hade behövt Obamas raka rygg

I en tid när Ryssland öppet är tydligt med att de är inne på en revanschistisk väg i östra Europa behöver västeuropa, behöver Sverige!, ett USA som står sig starkt och orkar bry sig om världen utanför.
Ledare • Publicerad 5 november 2014
Foto: 

Mellanårsvalet i USA i natt ger oss skäl till ökad oro därom. Det republikanska maktövertagande även i senaten innebär att låsningen gentemot mannen i Vita huset, Barack Obama, kan bli fullkomlig och där mobbningen av presidenten "gjort honom liten", för att citera en ledare i Washington Post.

Somliga politiska bedömare i USA tror inte att det är givet att republikanerna nu väljer strategin att inför presidentvalet 2016 verkligen försöka nå viktiga överenskommelser - om immigrationen, om skatter, om sjukvårdsförsäkringen, om minimilönerna - för att visa sig dugliga att styra landet, inte bara vara ett obstruerande nejsägarparti.

Annons

Valet i natt kan svårligen sägas ha varit ett stöd för republikansk politik - vad partiet egentligen vill visade inte valrörelsen, därtill är rörelsen fortsatt alltför splittrad, även om "det gamla gardet" i många fall klarade sig bättre än representanter för tokhögern, den så kallade Tea Party-rörelsen.

Det blev, som de flesta förutspått, ett anti-Obama-val.

Så när republikanerna ska sålla ut den kandidat som - troligen - får möta Hillary Clinton i valrörelsen 2016 kan namn som Floridas förre guvernör Jeb Bush (ja, lillebror till Geroge W), guvernören i Wisconsin Scott Walker, New Jerseys Chris Christie och Texassenatorn Ted Cruz (som lovat att bekämpa "Obamacare" till tidens ände...) liksom senatorskollegan Rand Paul från Kentucky mycket väl landa i slutsatsen att anti-Obama-retorik och fortsatt låsning är en sannolikare valvinnare än att faktiskt försöka uträtta något.

Barack Obama blev USA:s förste svarte president.

Han blev också kvinnornas president.

Han blev de fattigas president.

Men magin är sedan länge borta och orsakerna kan man älta i oändlighet.

Valresultatet kommer att göra det svårare att hävda inför 2016 att republikanerna för ett krig mot kvinnorna.

Medelklassen känner sig också sviken. Ja, USA:s ekonomi är starkt på rätt väg. Men Obamas presidentperiod har inte gett ett reallönelyft i de egna plånboken. Att det blivit allt svårare att spara ihop till barnens collegeavgifter har Barack Obama fått betala det politiska priset för.

Europa - Sverige! - behöver nu en president som under sista två år ändå orkar rikta blicken över Atlanten.

Annons

Kriget mot Islamiska staten och Rysslands aggression kräver en rak rygg och klar blick, den vi en gång såg hos honom.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons