Annons

Jytte Guteland: Se upp för högerns antifeminism

I helgen höll det anti-feministiska nätverket World Congress of Families i ett stort möte i  italienska Verona. WCF är ett amerikanskt nätverk som förespråkar kristna högervärderingar, som hatar samkönade äktenskap, abort, skilsmässa och allt som sticker ut från den traditionella könshierarkin.
Jytte Guteland
Mitt Europa • Publicerad 6 april 2019
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Kampen för allmän och lika rösträtt inspirerar feminismen än i dag.
Kampen för allmän och lika rösträtt inspirerar feminismen än i dag.Foto: TT

Att man valde Verona är ingen slump. I Italien har populister länge känt medvind och Verona kan beskrivas som ett mörkblått epicentrum för den mest extrema italienska högern. Om helvetet var en kongress så skulle det vara denna.

100 000 feminister från hela EU kom därför till Verona för att protestera mot attackerna på kvinnors rättigheter som det kvinnofientliga nätverket förespråkar - det är skönt att se en så kraftig motreaktion. Tyvärr ser vi inte samma kraft i den europeiska politiken. EU har sen länge varit utan någon jämställdhetsstrategi trots att det finns stora jämställdhetsproblem. Låt oss ta några exempel. Lönegapet mellan kvinnor och män har legat stadigt på 16 % de senaste tretton åren. Minst 5 % av alla EU:s kvinnor har anmält att de har blivit våldtagna, mörkertalet är sannolikt stort., Andelen kvinnor som uppger att de blivit utsatta för sexuella trakasserier är 55 %. Miljoner människor, varav 95 % är kvinnor, utsätts för människohandel årligen. Såhär ser läget ut för jämställdheten i EU 2019.

Annons

Vi kan konstatera att den europeiska extremhögern och den amerikanska kristna ”pro-life” lobbyn knyter allt tätare band. Detta är särskilt oroande i ett läge där jämställdheten i Europa befinner sig i en backlash.

Förutom Italien så är ju Ungern ett populärt exempel på ett land där regeringen tar jättekliv åt helt fel håll. Den ungerska regeringen, har under parollen ”kristna värderingar” dragit tillbaka kvinnors fri- och rättigheter bit för bit. Samtidigt som Ungern blivit mer och mer auktoritärt och antifeministiskt så har de hittills haft stöd av den största partigruppen i Europaparlamentet ,EPP , där även de svenska Moderaterna och Kristdemokraterna sitter. Också i Polen är kvinnors grundläggande mänskliga rättigheter en stridsfråga, där en extremt restriktiv abortlagstiftning lett till att mellan 80 000 och 150 000 polska kvinnor  utför ”olagliga” aborter varje år.

Vi svenska feminister har inte varit tillräckligt uppmärksamma på den här typen av höger och deras lömska trick och nostalgiska semantik. Det finns en internationell antifeministisk rörelse  som är aggressivare, mer konservativ och mer kvinnofientlig än vad många av oss är vana vid. Men värderingarna är såklart inget nytt. Ebba Busch Thor tycker att det får vara nog med genusflum och radikalfeminism. Sara Skyttedal ifrågasätter varför man ska kalla sig feminist. Historiskt har moderaterna motsatt sig särbeskattning, abortlagstiftning, sexköpslagen och även rösträtt för kvinnor.

Jag undrar, har den nutida svenska högern glömt att våra mormödrar och farmödrar inte kunde skilja sig - och att de fick åka till Polen och göra abort eftersom det var olagligt i Sverige? Att deras mödrar i sin tur inte fick rösta?  Att många av oss är döttrar och söner till kvinnor som tvingades till att vara hemmafruar? Har högerns kvinnor glömt bort hur män försökt ta för sig av våra kroppar och hur vi genom livet navigerat de paradoxala normer som det innebär att vara kvinna?

Annons
Annons
Annons
Annons