Annons

Jytte Guteland: Allt får inte handla om corona

I likhet med alla andra är coronakrisen det som är mest närvarande i mitt liv just nu. Det präglar bokstavligt alla aktiviteter och vardagen är förändrad.
Jytte Guteland
Inpass från vänster • Publicerad 25 mars 2020
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
I och med coronautbrottet har Tysklands klimatutsläpp minskat drastiskt. Angela Merkel står inför ett dilemma när smittspridningen avtar: Hur ska samma låga utsläppsnivåer bli möjliga när ekonomin startar om?
I och med coronautbrottet har Tysklands klimatutsläpp minskat drastiskt. Angela Merkel står inför ett dilemma när smittspridningen avtar: Hur ska samma låga utsläppsnivåer bli möjliga när ekonomin startar om?Foto: Bernd Wuestneck

Jag som brukar ha mängder av möten varje dag, jobbar nu i huvudsak i stillheten från hemmet. Omröstningar sker digitalt och på distans. Det personliga mötet har bytts till telefonmöten och videokonferenser och fungerar som mina främsta kontakter med omvärlden.

Samtidigt försöker jag att ändå blicka några månader framåt i arbetet och hålla fokus på det viktiga klimatarbetet. Vi vet ju att också klimatkrisen pågår i denna stund och kräver snabb handling. Det finns politiska företrädare som passar på och försöker ge sig på den kursändring som EU-kommissionen genomförde genom lanseringen av den så kallade gröna given – European Green Deal.

Annons

Vissa försöker hävda att kommissionen nu måste backa från den stora gröna omställningen för att istället endast krishantera corona. Det är fel väg framåt. Oavsett hur svår ekonomisk situation EU befinner sig i efter corona så behövs kursändringen och sanningen är ju att en grön omställning kommer att ge EU en skjuts framåt också för jobb och välfärd.

Genom coronakrisen ser vi vad som händer när utsläppen minskar. När de samhälleliga aktiviteterna minskar får det också naturliga effekter på andra näringar som transport, jordbruk, byggande och så vidare. I spåren av corona minskar därför exempelvis Tysklands klimatutsläpp. Den tyska industriella aktiviteten har minskat drastiskt de senaste veckorna, vilket kraftigt har reducerat landets förbrukning av elektricitet. Nu har tankesmedjan Agora Energiwende räknat på hur stora minskningarna av klimatutsläpp kommer att kunna bli framöver. Siffran blir mellan 30 och 100 miljoner ton koldioxid mindre än i ett ”business as usual”-scenario. Om det fortsätter så här en längre tid framöver kan Tyskland faktiskt komma att klara sina klimatmål till år 2020, vilket hittills sett ut att vara omöjligt.

Detta är givetvis inte den ekologiskt och socialt hållbara utsläppsminskning vi alla bör eftersträva. Utsläppsminskningar till följd av kriser håller ju inte när ekonomin repar sig igen. Dessutom är det inte socialt hållbart att ha denna låga aktivitet i ekonomin, däremot är det bra att veta vilken klimateffekt olika branscher får när aktiviteter minskar. Det ger underlag för bättre klimatbeslut framöver.

En sak är säkert även i osäkra tider: EU måste hålla fast vid den gröna given och sätta en ambitiös klimatlag i centrum. Jag har fått förtroendet att vara Europaparlamentets huvudförhandlare för EU:s klimatlag. Jag kommer att göra allt för att hålla fokus på detta arbete och säkra att vi beslutat om klimatlagen i god tid innan klimattoppmötet i Glasgow till hösten, som blir nästa viktiga steg för världens klimatarbete.

Tills dess måste vi ha fått ordning på corona-krisen. Det arbetet måste vi göra tillsammans!

Inpass från vänster

Jytte Guteland

är Europaparlamentariker för Socialdemokraterna, som ingår i partigruppen S&D.

Annons
Annons
Annons
Annons