Annons

Gör upp med de rödgröna!

Kanske har Alliansens partier i Borås fått några hemliga tips från Martin Jacobson, Lidingökillen som vann poker-VM i Las Vegas natten till onsdagen.
Ledare • Publicerad 12 november 2014
Foto: 

För de spelar högt inför "samtalen"/"förhandlingarna" med Socialdemokraterna i Stadshuset under torsdagseftermiddagen.

Med tanke på hur stukad Alliansen är internt efter valet och hur svårt de haft att alls enas om ett förhandlingsbud till Ulf Olsson & Co, är det svårt att se den vinnande strategin i att gå fram med egen budget.

Annons

BT:s ledarsida har argumenterat för att Alliansen bör driva en mer offensiv politik under kommande mandatperiod och att man inte skulle skämmas för att lägga en egen budget om de rödgröna inte är beredda att göra upp om några få men viktiga valfrihets- och kvalitetsfrågor.

Nu pågår ett påtagligt "blamegame" kring vem som inte velat förhandla om vad. I måndags, när Alliansens förhandlare Claes Palmén och partiernas gruppledare mötte de rödgröna på allvar för första gången, meddelade Alliansens företrädare som bekant efter ett rätt kort möte att det inte fanns förutsättningar för att komma överens. En egen budget skulle läggas.

Under tisdagens offentliga facebook-ordväxling tog Ulf Olsson tillfället och föreslog fortsatta förhandlingar - varvid Moderaternas gruppledare Annette Carlson inte kunde annat än att acceptera "samtal" - inte "förhandlingar".

"Låt oss också konstatera att det finns frågor som de rödgröna inte ville diskutera, skattesats och Byttorpsklint", skrev Carlson i tisdags på Facebook.

Exakt vem som sagt vad till vem i den här eftervalssoppan är svårt att döma tvärsäkert om. Från S-sidan hävdas med emfas att man gång på gång - via förhandlingsmannen Claes Palmén - bett om förhandlingar och skriftliga bud på vad som finns på Alliansens "önskelista", men att den aldrig kommit utan att S i stället uppmanats formulera vilka eftergifter de kunde tänka sig.

Om så skulle vara fallet är det onekligen en annorlunda förhandlingsmetod. Det rimliga är att parterna sätter sig i ett rum och listar på en whiteboard vilka frågor man är särskilt angelägna om, sedan skiljs man åt för interna diskussioner innan kompromissandet inleds.

Så har uppenbart inte skett och det är ovärdigt Borås.

S-företrädare hävdar vidare att Alliansen fört fram bud om stopp för skattehöjningar under hela mandatperioden. Hur mycket BT:s ledarsida än månar om låga skatter är det knappast seriöst att inteckna ekonomin för fyra år framåt reda nu.

BT:s ledarsida formulerade under onsdagen en handfull punkter som borde vara grund för en överenskommelse över blockgränsen för att Borås ska kunna styras utan att Sverigedemokraterna i praktiken bestämmer.

När parterna nu möts igen under torsdagen har Alliansen ett ansvar att göra det utan låsningar om talet om att hålla SD utanför ska vara värt något. Det finns skäl att tro att de rödgröna är beredda att göra upp om en rad frågor, som gemensamma facknämnder, de privata LSS-boendena, låta fullmäktige och inte bara kommunstyrelsen yttra sig om friskolor, behålla vårdnadsbidraget.

Annons

Symbolfrågan om driften av Byttorpsklints äldreboende och en seriös utredning om Servicekontorets verksamhet borde de rödgröna också vara beredda att kompromissa om ytterligare, liksom om försäljning av delar av AB Bostäders bestånd.

Det är svårt att se hur Alliansens Plan B ser ut. Är målet rösta igenom egen budget? Hålla borta SD? Vinna ordförandeposter i nämnder?

Om en alliansbudget vinner är det rimligt att tro att SD i många frågor längs med mandatperioden skulle rösta med Alliansen - då bör Alliansen rimligen också besätta posten som kommunstyrelsens ordförande.

Det är Alliansen i Borås just nu inte redo för. Målet måste vara att metodiskt arbeta fram en tydligare oppositionspolitik inför valet 2018.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons