Annons

Gör inte narr av försvaret

Att den långa debatten om det svenska försvarets skick har gjort avtryck även i regeringen, är uppenbart. När statsminister Fredrik Reinfeldt öppnade för ökade försvarsanslag under partiledardebatten i SVT:s Agenda var det inte en stundens ingivelse.
Ledare • Publicerad 22 maj 2013
Foto: 

Många andra kan häva ur sig ogenomtänkta löften, men moderatledaren är inte en av dem.

Allvaret visade sig även dagen efter debatten när försvarsministern upprepade budskapet om ökade anslag.

Annons

Nu bör man dock inte inbilla sig att det handlar om en ambitionshöjning. Snarare rör det sig om att fylla de luckor som finns i försvarsbudgeten, att faktiskt betala vad det kostar att ha det lilla försvar man redan har beslutat. Det är nog så viktigt.

Material måste bytas ut, personalkostnaderna ökar och det nya Jas-planet är sedan begynnelsen underfinansierat.

Värre är det då med regeringens envetna insatser för att förminska betydelsen av de ryska flygövningarna mot svenska mål. Alla tänkbara svar har använts. Att det inte var något unikt eftersom det händer hela tiden, vilket inte gjorde att någon sov bättre, hörde till de tidiga försöken.

Processen antog onekligen parodiska drag när man om vartannat hävdade att det inte var en anfallsövning, samt att man inte hade någon beredskap eftersom man ändå kände till anfallsövningen i förväg. Om det var en anfallsövning alltså, vilket det inte var. Fast man kände till den.

Det verkliga lågvattenmärket var dock när statsministern nyligen gick ut och förklarade att Ryssland varken har motivation eller förmåga att invadera Sverige.

Dels är det felaktigt i så motto att Ryssland om det så skulle vilja nog har möjlighet att invadera Sverige. Dels sänkte Reinfeldt debatten genom att argumentera mot en motståndare som inte finns.

Inga seriösa försvarsdebattörer har hävdat ett invasionshot i dagsläget från Ryssland, och att den stora grannen i öster verkligen skulle vilja det är mindre sannolikt. Ett sådant företag är kostsamt, omständligt och politiskt i det närmaste obegripligt.

Frågan om rikets försvar är viktig. Fred och säkerhet kan aldrig tas för givna.

Det vore smakligt om även regeringen behagade ta frågan på allvar nog att inte göra narr av debatten.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons