Annons

Kajsa Kettil: Gör det olagligt att sälja lustgas som partydrog

Regeringen bör genomföra utredarens förslag.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledare • Publicerad 29 mars 2024
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Outspädd lustgas kan vara farlig att andas in.
Outspädd lustgas kan vara farlig att andas in.Foto: Johan Nilsson/TT

Så kom den till slut, lustgasutredningen. I början av veckan tog socialminister Jakob Forssmed (KD) emot utredarens förslag som innebär att det ska bli förbjudet med försäljning av lustgas i berusningssyfte. Det kan tyckas självklart att en gas som främst används inom sjukvården ska hanteras varsamt och restriktivt, men bakgrunden till att regeringen tillsatte utredningen är att det har blivit allt vanligare att tonåringar andas in lustgas för att bli påverkade.

I dag är det inte olagligt att köpa och använda lustgas, detta trots att inhalering kan leda till bland annat syrebrist, blodproppar och nervskador. Tragiskt nog har även dödsfall kopplats till gasen. Det många unga personer som är nyfikna på vuxenlivet uppenbarligen inte känner till är att lustgas används utspädd med syrgas inom vården, och att det kan vara riktigt farligt att andas in gasen i ren form via en ballong eller direkt från den tub som kan köpas snabbt och smidigt på nätet.

Annons

Många unga tjejer och killar har lärt sig detta den hårda vägen. Men nu får det vara slut på det. Ju fler ungdomar som har behövt vård efter lustgasfylla desto mer angeläget har det blivit att agera.

Det gjorde nyligen landets länsstyrelser genom en informationskampanj till tonårsföräldrar. Förhoppningen är att föräldrarna ska inse att användning av ren lustgas är förenad med risker, och att de ska vara uppmärksamma på vad deras tonåringar sysslar med på fritiden.

”Ju fler ungdomar som har behövt vård efter lustgasfylla desto mer angeläget har det blivit att agera.”

Kampanjen är en rimlig insats här och nu. På sikt behövs dock kraftigare åtgärder, något som kan vara på gång. Den förra regeringen tillsatte 2022 en utredning med uppdraget att se hur en reglering av lustgas skulle kunna genomföras, och för ett år sedan uppmanade den nuvarande regeringen berörda myndigheter att informera om riskerna.

Att utredningen har landat i ett förslag om försäljningsförbud om syftet är berusning är utmärkt. Hur försäljaren ska säkerställa att patronerna inte används som en drog återstår visserligen att se, liksom hur regeringen ställer sig till förslaget. Med tanke på att socialministern har betonat situationens allvar förvånar det dock inte om regeringen går på utredarens linje.

Det vore inte en dag för tidigt. Våra nordiska grannar Finland och Danmark har redan infört ett liknande förbud, så uppenbarligen är problemet spritt.

Ledarsidan har tidigare konstaterat att lustgas hör hemma hos patienter på sjukhus, inte hos ungdomar på fest, och att det därför bör införas åldersgräns vid köp av lustgas.

Utredaren föreslår en åldersgräns på 18 år, men går alltså ett steg längre och tycker att det ska vara helt förbjudet att sälja lustgas i berusningssyfte.

Ytterligare en fördel med ett försäljningsförbud är att det skulle bespara skattebetalarna onödiga utgifter. Som BT har berättat tidigare dumpas många tomma lustgasbehållare ute i naturen, och kostnaden för att hantera avfallet har landat på upp till 28 000 kronor i månaden.

De pengarna skulle kunna användas på betydligt bättre sätt, kanske genom att satsa på fritidsaktiviteter för ungdomar? Det finns betydligt roligare saker att ägna sig åt än att bli hög på gas.

Annons
Annons
Annons
Annons