Annons

Gör Borås fimpfritt på riktigt

Av allt skräp som slängs på marken i Sverige är mer än hälften cigarettfimpar. För att bryta den cirkeln behöver man ta i med hårdhandskarna.
Ledare • Publicerad 11 juli 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Feriearbetare plockar fimpar på marken i stan. Resultatet blev 114 000 fimpar.
Feriearbetare plockar fimpar på marken i stan. Resultatet blev 114 000 fimpar.Foto: Lars-Åke Green

Cigarettfimpar står för cirka 65 procent av allt skräp, enligt Håll Sverige Rent. Därefter kommer snus som står för 14 procent av skräpet. Papper/kartong samt plast står för 6,9 respektive 7,7 procent av nedskräpningen. Men trots att fimpar och snus, men även tuggummi ska tilläggas, står för så övervägande del av nedskräpningen omfattas de inte av nedskräpningslagen. Och det påverkar uppenbarligen vad som slängs i naturen.

Bara i Borås slängs 10 miljoner fimpar på fel plats – årligen. Borås stad uppmärksammade problematiken genom att ta fram en målbild om att göra Borås fimpfritt inför 400 års-firandet. Feriearbetande ungdomar fick därför tidigare i somras i uppdrag att rensa centrala Borås på fimpar där resultatet blev 114 000 fimpar på tre timmar. Något som tydligt illustrerar vidden av problemet med nedskräpningen.

Annons

Det är nu tio år sedan skräpboten infördes. Tobaksprodukter och tuggummin undantogs ur lagen eftersom det ansågs vara ”småskräp”. Men även litet skräp blir snabbt stort om det finns en vana hos delar av allmänheten att slänga det hursomhelst, och därför dominerar ”småskräpet” nedskräpningen av landets gator och torg än idag. Något det även gjorde innan införandet av skräpboten.

”Men om Borås menar allvar med målet om att göra staden fritt från fimpar kan man också välja att föregå detta och införa ett eget förbud.”
Anela Murguz

Även om det finns en starkt normerande effekt i skräpboten så är lagen dessvärre tandlös. Arbetet mot nedskräpning är knappast det som står längst upp på polisens prioriteringslista, vilket framförallt utmärks i det faktum att få bötfälls för nedskräpning. I polisregion Väst utdelades 99 skräpböter år 2012 medan det år 2020 bara utdelades 15 böter. Åren däremellan har antalet böter minskat stadigt och är något som riskerar att urholka själva lagstiftningen.

Tidigare i våras föreslog regeringen att även fimpar, tuggummi och kolapapper ska omfattas av nedskräpningslaget, vilket innebär att det, precis som övrigt skräp kan straffas med böter. Även om risken för att ”åka dit” är låg hade det sänt en tydlig signal till allmänheten om att det inte är acceptabelt att slänga skräp så även om det handlar om cigarettfimpar, snusprillor och tuggummin. Dessutom hade det underlättat polisens arbete om de hade sluppit göra bedömningar om vad som är små och stora nedskräpningar.

Men om Borås menar allvar med målet om att göra staden fritt från fimpar kan man också välja att föregå detta och införa ett eget förbud. Till exempel har Trelleborgs kommun gjort ändringar i de lokala ordningsföreskrifterna, vilket i praktiken innebär att man förbjuder nedskräpning av fimpar. Därmed behöver man inte invänta det förslag som regeringen lagt fram, och därmed snabbare nå sitt mål om en fimpfri stad. Men det förutsätter att nedskräpning tas på olika stort allvar som ringa trafikförseelser, som precis som nedskräpning i huvudsak straffas med böter.

En fimpfri stadsmiljö är inte bara finare och trevligare att leva i. Den är också mer miljövänlig och bör således vara mödan värd.

Anela MurguzSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons