Annons

Anela Murguz: Glöm inte den blå valsedeln den 11 september

Sjukvården är en av de viktigaste frågorna för väljarna, men många väljare vet alldeles för lite om regionerna som styr den.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 9 september 2022
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Många väljare har dålig koll på namnen på den blå valsedeln till regionfullmäktige.
Många väljare har dålig koll på namnen på den blå valsedeln till regionfullmäktige.Foto: Fredrik Sandberg/TT

På söndag är det dags för tre val; till kommunfullmäktige, regionfullmäktige och till riksdagen. Det är lätt att glömma bort, bland annat för att kunskapen om regionen är förbryllande liten.

Enligt SVT:s Uppdrag granskning, som i våras gjorde en större granskning av regionerna, kan inte ens var femte person namnet på en aktiv regionpolitiker i den egna regionen. 41 procent svarade att de satte sig in i partiets sjukvårdspolitik eller regionpolitik och bara en fjärdedel svarade att de vet vad som skiljer partierna åt i sjukvårdsfrågor på regionnivå.

Annons

Kanske är det den bristande kunskapen hos allmänheten som förklarar ointresset för regionen, men man kan inte riktigt säga att ett ointresse råder över de frågor om regionen ansvarar för.

Sjukvården brukar återkomma som en av de viktigaste valfrågorna, men har under valrörelsen hamnat i skymundan av bland annat de skenande elpriserna. Det tycker även väljarna: I en ny Novus-undersökning uppger 38 procent av de tillfrågade att hälso- och sjukvården lyfts i ganska liten eller mycket liten utsträckning under valrörelsen.

”Ändå lyser regionvalet med sin frånvaro i valdebatten. Och allt kan inte härledas till den låga kunskapen om hur regioner fungerar.”

Att sjukvårdsfrågan alltid brukar segla upp som en av de viktigaste frågorna för väljarna kan bero på att den berör. Bara i Västra Götalandsregionen köar nästan 130 000 patienter till förstabesök eller operation. En fjärdedel har väntat längre än de lagstadgade 90 dagarna, vilket BT (6/9) rapporterade om tidigare i veckan.

Ändå lyser regionvalet med sin frånvaro i valdebatten. Och allt kan inte härledas till den låga kunskapen om hur regioner fungerar.

I ett samtal inför verksamma journalister som Publicistklubben Västra anordnade tidigare i veckan delade regionråden Lars Holmin (M) från Ulricehamn och Helén Eliasson (S) från Borås med sig av sina tankar om varför det är så. Båda var överens om att media kan bli bättre på att bevaka regionen. Det kan handla om att till exempel nyansera rapporteringen, göra större granskningar och uppmärksamma regionens arbete oftare.

Men de var också något självkritiska. Holmin frågade sig exempelvis vad för typ av politiker som väljer regionen och nämnde att han själv inte är särskilt konfliktsökande. Med andra ord kan det vara avsaknaden av tydliga politiska konfliktlinjer som bidrar till ointresset från både media och allmänhet. Eliasson sa också att dynamiken kan skilja sig mellan regioner och tog Region Stockholm som ett exempel där de ideologiska skillnaderna är betydligt mer levande. Så till den grad att det uppmärksammats nationellt.

Journalisterna Staffan Florén Sandberg och Lars-Göran Svensson från SVT:s Uppdrag granskning var däremot inne på att det kan vara partiledarnas fel som inte tydliggör att sjukvården är regionernas ansvarsområde, inte deras, när de får frågor om den.

Men oavsett syndabock går det inte att komma ifrån att var och en har en uppgift som medborgare att läsa på inför valet. Glöm därför inte bort den blå valsedeln när du går och röstar på söndag. Den är lika viktig som de andra.

Annons
Annons
Annons
Annons