Annons

Glöm böterna – Durmaz fick betala högsta priset

Hot, hat, rasism och främlingsfientlighet i sociala medier anser numera vara något som enskilda och samhället som helhet måste tåla för att inte yttrandefriheten ska inskränkas. De som oftast strävar efter att överskrida gränsen är dock sällan de som får betala det högsta priset.
Ledare • Publicerad 5 mars 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
VÄXJÖ 20190305
Rättegång i Växjö tingsrätt mot en 17-åring som åtalats för olaga hot och förolämpning mot fotbollsspelaren Jimmy Durmaz på Instagram under fotbolls-VM.
VÄXJÖ 20190305 Rättegång i Växjö tingsrätt mot en 17-åring som åtalats för olaga hot och förolämpning mot fotbollsspelaren Jimmy Durmaz på Instagram under fotbolls-VM.

När fotbollslandslagets Jimmy Durmaz orsakade en straff i VM-matchen mot Tyskland i somras valde ”en nervös 17-åring”, som han beskrivs, att gå över gränsen. Han hade kallat Durmaz för ”äckliga blatte” och tillade på dennes instagramkonto att ”jag har din adress va på din vakt”. Frågan varför ställdes i rätten, svaret var att han bara ”tänkte vara lite rolig”.

Många, inte minst Jimmy Durmaz, kunde hålla sig för skratt. Och inte blev det roligare av att 17-åringen sedan ångrade sig och tog bort kommentaren; skadan var ju redan skedd och skit- och rasiststormen träffade landslagsspelaren med full kraft.

Under tisdagen dömdes 17-åringen av Växjö tingsrätt till 50 dagsböter för olaga hot och förolämpning samt till ett skadestånd på 8 000 kronor. En välkommen dom men samtidigt en bekräftelse på att priset för hot, hat och främlingsfientlighet kan vara synnerligen och skrämmande lågt.

Annons
Annons
Annons
Annons