Annons

Gästkrönikörerna siar om statsministerns framtid – närmast obefintliga chanser att bli omvald

Ledarredaktionen frågade gästkrönikörerna vilka chanser Ulf Kristersson (M) har att bli omvald som statsminister i nästa val. Del 2 av 4.
Ledare • Publicerad 29 december 2023
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Ledarsidans gästkrönikörer i del 2 av 4 av den årliga julenkäten.
Ledarsidans gästkrönikörer i del 2 av 4 av den årliga julenkäten.

Roland Poirier Martinsson

är filosof och konservativ debattör.

Det kommer att avgöras i första hand av hur ekonomin ser ut – ränteläge, inflation, arbetslöshet, bränslepriser, kronkursen – och i andra han av hur framgångsrik eller misslyckad brottsbekämpningen varit. Jag tror att han blir omvald.

Per Schlingmann

växte upp i Borås och är före detta partisekreterare för Moderaterna. Jobbar i dag som framtidsspanande föreläsare, författare, rådgivare inom näringslivet och medverkar även i TV4:s nyhetspanel.

Det är långt till nästa val. Därför finns det goda möjligheter att vända opinionsutvecklingen. Jag tror att det krävs att Moderaterna och regeringen slutar att enbart krishantera och formulerar en egen berättelse om vad de vill med Sverige och inte minst fokuserar på den ekonomiska politiken. Med en sämre konjunktur kommer den ekonomiska politiken blir viktigare under åren fram till nästa val. Om väljarna samtidigt upplever att utvecklingen går åt rätt håll när det gäller brottsbekämpningen finns alla förutsättningar.

Jesper Strömbäck

är professor i journalistik och politisk kommunikation vid Göteborgs universitet.

De ser närmast obefintliga ut. Det första skälet är att regeringen ägnar sig mer åt symbolpolitik och en högerpopulistisk agenda riktad mot invandrade än åt att lösa verkliga problem kopplat till exempelvis skola, sjukvård, och klimatförändringarna. Det andra är att det finns stor risk att L och/eller KD faller ur riksdagen. Det tredje är att det finns en stor sannolikhet att SD blir större än M.

”Jag tror att regeringen kan bli omvald om Moderaterna tydligare tar på sig ledartröjan och vågar ta strid mot Sverigedemokraterna.”
Kornelius Persson

Johanna Grönbäck

är statsvetare och kommunikationschef på Ratio.

Svenska väljare brukar låta statsministrar sitta åtta år, så den historiska trenden talar för att Kristersson får fortsätta. Mer invecklat blir det dock av att han inte tillhör sitt regeringsalternativs största parti. Frågan handlar kanske därför inte så mycket om väljarnas röster som om partiernas förhandlingar. För M kommer statsministerposten behöva kompromissas fram i förhandlingar med ett upptränat och större koalitionsparti i SD. Då blir nästa fråga vad M tycker posten är värd.

Stig Fredrikson

är tidigare utrikeskorrespondent och utrikeskommentator i SVT.

Det går inte att säga idag. Så mycket kan hända fram till september 2026. Några faktorer som kommer att avgöra är ekonomins utveckling, inte minst plånboksfrågorna, våldsutvecklingen, och läget i en allt farligare omvärld där Rysslands aptit för att kontrollera sin närmaste omvärld inte kommer att minska. Men regeringen kommer i alla fall att ha rott Sveriges NATO-medlemskap i hamn.

Lars Stjernkvist

är tidigare partisekreterare för Socialdemokraterna.

Chans eller risk, men visst kan han bli omvald. Det kan vända snabbt i politiken, och det är långt till nästa val. Däremot ser jag en risk, och då menar jag risk även ur ett moderat perspektiv, att han blir omvald med ett ännu svagare mandat. Det går som bekant bra för SD och det går bra bland annat därför att Ulf Kristersson (M) och övriga i regeringen låter SD vara en del av regeringsunderlaget samtidigt som SD fortsätter kritisera och förnedra regeringspartierna.

Kornelius Persson:

studerar statsvetenskap i Lund, växte upp i Nittorp och gick gymnasiet på Bäckäng i Borås. Han var tidigare ordförande för Luf Södra Älvsborg.

Många verkar tro att det går ovanligt dåligt för Kristersson om man jämför med tidigare regeringar. Faktum är dock att nya regeringar ofta har det tufft i början av mandatperioden, för att sedan växa sig starkare när valet närmar sig. Den senaste socialdemokratiska regeringen är ett bra exempel på det. Jag tror att regeringen kan bli omvald om Moderaterna tydligare tar på sig ledartröjan och vågar ta strid mot Sverigedemokraterna. Pressen ligger egentligen på SD.

Annons
Annons
Annons
Annons