Annons

Stig Fredrikson: Åtta sekunder för frihet i Ryssland

Förtrycket tilltar i Ryssland. Samtidigt växer kraven på förändringar.
Stig Fredrikson
Ledarkrönika • Publicerad 8 oktober 2021
Stig Fredrikson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Det tilltagande förtrycket mot regimkritiker i Vladimir Putins Ryssland kan ses som ett tecken på desperation, skriver Stig Fredrikson.
Det tilltagande förtrycket mot regimkritiker i Vladimir Putins Ryssland kan ses som ett tecken på desperation, skriver Stig Fredrikson.Foto: Alexei Druzhinin

I åtta sekunder varade protesten på Röda torget i Moskva. Sedan rusade de ständigt närvarande säkerhetsvakterna fram och kastade sig över de fyra demonstranterna. Det var den 15 september.

Dagens krönikör

Stig Fredrikson

är före detta utrikeskorrespondent och utrikeskommentator för SVT.

Men i åtta sekunder lyckades de hålla upp sin stora vita duk på vilken det stod målat: ”Frihet åt Navalnyj, fängelse åt Putin!” Sedan slet vakterna ned duken och släpade bort ungdomarna som var från staden Kaluga. Två av dem dömdes till tio dagar i häkte, de två andra fick en skriftlig varning och släpptes. Alla blev brutalt misshandlade i häktet.

Annons

”Det finns inte så många kvar av oss som vågar gå ut och kräva våra medborgerliga rättigheter, folk är rädda”, sade en av deltagarna efteråt.

Det är inte så konstigt att folk i Ryssland är rädda för att demonstrera. Sedan det misslyckade mordförsöket mot Aleksej Navalnyj i augusti förra året har Putinregimen bestämt sig för att utplåna alla former av oppositionell verksamhet. Navalnyj själv sitter fängslad, och hela den verksamhet som han och hans tusentals medarbetare hade byggt upp över hela Ryssland, är krossad. Nya lagar som kallar oberoende organisationer för ”extremistiska” ledde till att Navalnyj beslöt lägga ned allt sitt arbete mot korruptionen och för ett friare samhälle, för att inte hans anhängare skulle fängslas.

Den som är oppositionell mot Putins styre har idag i praktiken tre val; att tystna och inte protestera, att kastas i fängelse eller att gå i landsflykt. Flera av Navalnyjs närmaste medarbetare har flytt Ryssland och försöker verka från Litauen, Lettland, Polen och Georgien.

”Men det tilltagande förtrycket från maktens sida ska inte ses som ett bevis för styrka och stabilitet. Snarare är det ett tecken på svaghet, kanske desperation.”
Stig Fredrikson

På kort sikt ser det alltså dystert ut för all politisk opposition i Ryssland. Landet blir mer och mer en stat styrd av polis och säkerhetstjänst som har fått fria tyglar. Det är det enda sätt som Putin kan härska på, han är ju själv gammal KGB-agent. Så mycket kontroll som möjligt, det är så han är tränad. Dessutom har han skaffat sig befogenheter att sitta kvar som president till 2036, om han skulle vilja.

Men det tilltagande förtrycket från maktens sida ska inte ses som ett bevis för styrka och stabilitet. Snarare är det ett tecken på svaghet, kanske desperation. I parlamentsvalet i september blev det uppenbart för alla att Putins maktparti Enade Ryssland gick tillbaka, trots att röstsammanräkningen manipulerades så att partiet tilldelades långt fler mandat än det borde ha fått. För Putin och hans maktelit måste det stå klart att Enade Ryssland blir alltmer impopulärt och att missnöjet växer i landet över en stagnerande ekonomi och försämrad levnadsstandard.

Efter mer än 20 år med Putin kräver folk helt enkelt förändringar. Inga stora demonstrationer är visserligen att vänta eftersom priset har blivit så högt. Men det finns alltså fortfarande modiga ungdomar. Protesten på Röda torget nyligen liknade en historisk demonstration i augusti 1968. Då vecklade åtta demonstranter ut en banderoll, på Röda torget, i protest mot invasionen i Tjeckoslovakien, och ropade: ”För er frihet och vår”.

Alla greps mycket snabbt och dömdes till fängelse, exil och tvångsvård på psykiatrisk klinik. Men de kom att visa vägen för senare regimkritiker och inspirerade med sin tro på att en diktatur förr eller senare faller. På samma sätt inspirerar de fyra ungdomarna i september 2021.

Annons
Annons
Annons
Annons