Annons

Kajsa Kettil: Framtidens energimix kräver att mer solel ser dagens ljus

Kärn-, vatten- och vindkraft är basen, men varje satsning på solenergi är värd att uppmärksamma.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 17 mars 2024 • Uppdaterad 18 mars 2024
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Produktion av solenergi har potential att öka.
Produktion av solenergi har potential att öka.Foto: Anton Hedberg

Solenergi är ett tacksamt fenomen för både klimatet och skribenter. För den senare kategorin finns det knappt några gränser för hur klämkäckt det kan refereras till energislaget; det är strålande tider, det ljusnar för solpanelsföretag, det är lysande sätt att banta elräkningen och så vidare.

Men viktigare än att lätta upp en text om något så torrt som elproduktion är betydelsen av att fossilfri energi ökar. Runtom i landet är vindkraftsprojekt på gång, och på regeringens initiativ blir det sannolikt smidigare och mer förutsägbara tillståndsprocesser framöver. Det gynnar både företag, kommuner och boende.

Annons

Kärn-, vatten- och vindkraft utgör och kommer fortsätta att utgöra den största delen av Sveriges totala energiproduktion, men värt att notera är att solen har tagit steget ut ur skuggan. Allt oftare uppmärksammas satsningar både i form av privatpersoners villatak och företags större solcellsparker. Ett färskt exempel är Sörkvarna solpark utanför Dalstorp som står i startgroparna att börja leverera el lagom till våren, vilket Borås Tidning och Ulricehamns Tidning nyligen har berättat.

Det blir Tranemo kommuns första solcellspark, och samarbetet mellan näringslivet och kommunen säger något om hur medvetenheten om vikten av klimatsmart el har ökat. En nedlagd grusgrop med kort avstånd till lokala industrier visade sig vara en klockren placering för de 2 500 solcellspaneler som snart monteras och som väntas producera 1,4 av de cirka 2 MW som företagen förbrukar. ”Det känns väldigt bra att det är enbart lokala ägare som kommer att producera merparten av den elen. Man kan se de närmaste industrierna härifrån och vi kommer att ansluta till elnätet strax intill. Så vi levererar direkt till våra kunder”, säger delägaren och initiativtagaren Mattias Andersson.

”Därför förtjänar varje initiativ till mer fossilfri el att uppmärksammas.”

Kombinationen av samarbetsvilja från de inblandade aktörerna, ekonomiskt gynnsamma förutsättningar och att det ”känns bra i magen” är fantastisk. Utvecklingen påminner också om att det inte nödvändigtvis måste vara politiken som leder den gröna omställningen. Tvärtom är näringslivet på hugget och uttrycker ofta en önskan att makthavarna ska var mer offensiva. Detta eftersom företagen har insett att omställningen är oundviklig samt att det finns både pengar och goodwill att tjäna på att minska sitt klimatavtryck. Om näringslivet ska blomstra behövs dock långsiktiga spelregler och god tillgång till el, annars uteblir potentiella satsningar och därmed även nya jobb och fler skattekronor.

Därför förtjänar varje initiativ till mer fossilfri el att uppmärksammas. Ett sådant står Sparbanken Sjuhärad för. BT berättade nyligen hur banken delar ut 5,7 miljoner till ett 30-tal lokala föreningar för att minska föreningarnas elkostnader och främja klimatsmart elproduktion. Borås GIF Knektås har exempelvis beviljats 250 000 kronor, vilket möjliggör en solcellspark på klubbstugans tak.

För en enskild användare, i detta fall en förening, innebär det minskade kostnader och därmed mer pengar över till ungdomsverksamheten. I ett större perspektiv betyder det att energisystemet blir mindre sårbart när den totala mängden el ökar och risken för effektbrist minskar, något som kan leda till att företag inte minst i södra delen av landet vågar expandera.

Det finns med andra ord många anledningar att underlätta varje försök att främja grön energi. Solen står i dag bara för någon procent av den totala energiproduktionen i Sverige. Planer på mer kärnkraft och vindkraft får inte tappa fart, men från en mycket låg nivå har solenergi potential att växa rejält.

Annons
Annons
Annons
Annons