Annons

Mikael Hermansson: Fram med popcornen för nästa säsong av Brexitsåpan!

Det finns inget alternativ, ingen plan B, till det avtal som under tisdagskvällen röstades ned för andra gången av det brittiska underhuset. Det finns heller ingen möjlighet att komma undan det som avtalet reglerar.
Mikael HermanssonSkicka e-post
Kortledare • Publicerad 13 mars 2019
Mikael Hermansson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Demonstranter som vill att Storbritannien ska stanna i EU har samlats utanför parlamentet i Westminster.
Demonstranter som vill att Storbritannien ska stanna i EU har samlats utanför parlamentet i Westminster.Foto: Tim Ireland

Onsdagskvällens omröstning gäller förslag som sätter stopp för ett utträde utan ett avtal. Under torsdagen återstår sedan bara att rösta om huruvida regeringen ska be EU om att skjuta upp utträdet. Vad säger man? Sällan har en brittisk regering klätt av sig själv in på bara skinnet som den som Theresa May leder (ännu ett tag till).

För den som gillar kaos är det naturligtvis mums. Bryr man sig inte om allvaret och de mycket svåra konsekvenser som väntar går det naturligtvis att betrakta det hela som tragikomik.

Annons

Kul som underhållning, men som uttryck för politiskt ledarskap endast och enbart en katastrof.

Men oavsett detta ska det i nästa skede likafullt genomföras förhandlingar om den framtida relationen mellan öriket och EU. Dagens turer och förvecklingar må vara spännande som politisk underhållning men då blir bara blir fråga om repriser. Ty relationsförhandlingarna kan bara genomföras med innehållet i det nu bortröstade avtalet som grund.

Inte som ett bud, en början – utan som ett faktum.

Allt som det nedröstade avtalet reglerar är nödvändigt för att en ny relation ska kunna uppstå. Alternativen är – förmodligen – att antingen acceptera hur landet ligger eller att utlysa en ny folkomröstning.

Nästa säsong av Brexitsåpan lär bli … spännande.

Fram med popcornen redan nu!

Annons
Annons
Annons
Annons