Annons

Kajsa Kettil: Fortsätt försvåra för stöket i centrum

Övervakningskameror på Åsbogatan vid Stora torget kan öka tryggheten för alla skötsamma Sjuhäradsbor.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 2 september 2021
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Kommunpolis Nadim Ghazale och Peder Englund på Borås stads Centrum för kunskap och säkerhet, CKS, tror att fler övervakningskameror kan minska stöket i centrala Borås vid Åsbogatan/Allégatan.
Kommunpolis Nadim Ghazale och Peder Englund på Borås stads Centrum för kunskap och säkerhet, CKS, tror att fler övervakningskameror kan minska stöket i centrala Borås vid Åsbogatan/Allégatan.Foto: Anton Hedberg

I juni sattes övervakningskameror upp på Södra torget, ovansidan av Resecentrum samt centralplan inklusive parkeringen och ytan under centralbron. Detta efter en lång period av oroligheter och allvarliga brott som misshandel. Ledarsidan har tidigare konstaterat att stök och kriminalitet på offentliga platser som städers resenav främst drabbar den skötsamma allmänhet som är beroende av kollektiva färdmedel för att ta sig till och från jobb och studier.

En sådan situation är oacceptabel. Beslutet att förse dessa platser med kameror var därför motiverat. Ett av motargumenten i debatten var då att övervakningskameror inte skulle lösa problemet, utan bara flytta det. Och det stämmer till viss del. Men det handlar inte bara om att förhindra kriminaliteten i sig, utan om att skydda oskyldiga medborgare från brott som andra begår.

Annons

Därför är det rimligt att nu utöka kameraövervakningen till området Allégatan/Åsbogatan, en gatstump som ser ut att ha blivit den nya samlingsplatsen för personer som ägnar sig åt aktiviteter de inte vill ha på film.

”Att få stöket att upphöra kräver flera åtgärder. Övervakningskameror är en av dessa. Dröj inte med att besluta, montera och trycka på inspelningsknappen.”
Kajsa Kettil

Det betyder inte att alla som vistas på platsen ska köras bort. Tvärtom är det välkommet med en dialog mellan polis, stadsdelsvärdar och de främst ungdomar som vistas där. Men boråsarna och övriga som rör sig i centrum har rätt att slippa oro, och deras trygghet går före den osäkerhet som skapas av ett fåtal personer som tror att de äger en plats.

Att få stöket att upphöra kräver flera åtgärder. Övervakningskameror är en av dessa. Dröj inte med att besluta, montera och trycka på inspelningsknappen.

Annons
Annons
Annons
Annons