Annons

Förtroendefullt paket

Stramt, spetsigt och mycket väl finansierat. Det är några ord som ringar in regeringens kompletterande stimulanspaket.
Ledare • Publicerad 5 december 2008

Mycket talar för att finansminister Anders Borg är huvudarkitekten, en man som inte vill öppna statens plånbok på vid gavel. De extra stimulansåtgärderna är på 8,3 miljarder och läggs alltså till de tidigare åtgärderna på 32 miljarder som slår igenom efter nyår.

När fackförbund, socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesman Thomas Östros, vänsterledaren Lars Ohly med flera talar om att paketet är för magert är det värt att påminna om att de totalt 40 miljarderna ger en stimulans på tre procent av BNP. Nyligen diskuterades inom EU-kretsen om medlemsstaterna kunde enas om åtgärder motsvarande 1,2 procent av BNP.

Annons

Trots kraven på kommunpengar, pengar till fordonsindustrin, premier till miljöbilar, extra barnbidrag med mera med mera, är det alltså direkt felaktigt att säga att regeringen snålar. Istället gör man det man hela tiden har gjort och vad som faktiskt har vunnit opinionen under finanskrisen. Man håller sig inom ramarna och satsar på riktade, jobbstimulerande åtgärder som leder till varaktiga arbeten.

Det handlar inte om 10 .000 extra högskoleplatser som riskerar att inte fyllas. Istället får det som kallas yrkesvux 3 000 platser extra och yrkeshögskolan 3.000 platser fram till 2011. Tre miljarder kronor går till Arbetsförmedlingen för att de ska bli bättre på att förmedla arbeten och koppla samman arbetsgivare och arbetstagare. Bara för att ta ett par exempel.

Den splittrade oppositionen ger ett lätt panikartat intryck med sin överbudspolitik. De fyra borgerliga partiledarna säger istället att visst kommer arbetslösheten att öka, men ger ändå intryck av att ha läget under kontroll.

Att stå fast vid arbetslinjen och hålla fast vid strama finanser även när det blåser hårt, inger förtroende.

Ändå är det troligt att regeringen får återkomma med flera jobbstimulerande åtgärder. Det var på tiden att Rot-avdraget togs tillbaka. Det gör att svarta jobb blir vita, gynnar hushållskassan och skapar arbetstillfällen. Men en generell sänkning av arbetsgivaravgiften för småföretag vore också på sin plats.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons