Annons

Kornelius Persson: Förstör inte läktarkulturen – tillåt bengaler

Brännandet av bengaler skapar en inramning på allsvenska arenor som andra länder bara kan drömma om. Att fortsätta motarbeta läktarkulturen hotar att förstöra det som gör svensk fotboll unik.
Kornelius PerssonSkicka e-post
Gästkrönika • Publicerad 24 maj 2024
Kornelius Persson
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bengaler en viktig del av den svenska supporterkulturen, anser Kornelius Persson.
Bengaler en viktig del av den svenska supporterkulturen, anser Kornelius Persson.Foto: Johan Nilsson/TT

Att Sveriges högsta division i fotboll rent sportsligt inte kan mäta sig med de större europeiska ligorna är ingen hemlighet. Mer uppseendeväckande är att den svenska läktarkulturen tillhör den absoluta världseliten. Få europeiska arenor kan nämligen komma i närheten av den stämning som råder på Borås arena.

Dagens krönikör

Kornelius Persson

studerar statsvetenskap i Lund, växte upp i Nittorp och gick gymnasiet på Bäckäng i Borås. Han var tidigare ordförande för Luf Södra Älvsborg.

Samtidigt som den svenska läktarkulturen lockar turister och hyllas internationellt, är samma kultur under attack. Tonläget mot supporterrörelsen har höjts och de senaste åren har flera videor som visar övervåld från ordningsmakten dykt upp i sociala medier. Ett tydligt exempel var när polisen avfyrade pepparsprej in i en supporterbuss efter en match mellan Helsingborgs IF och Jönköpings södra.

Annons

Det som har debatterats mest är frågan om pyroteknik i form av bengaler och fyrverkerier. Det är bra att saken diskuteras då bengalbränningar ibland sker i stora folksamlingar och under okontrollerade former. Motståndarna till pyroteknik har rätt i att bengaler kan vara farliga under fel förutsättningar, och att det är anledningen till att bengaler är förbjudna på svenska läktare. Problemet är att debatten präglas av röster som aldrig stått på ståplats. I stället för att hitta lösningar är de mer fokuserade på att göra livet svårare för den supporterrörelse som gör svensk fotboll konkurrenskraftig.

I dag slukar de allsvenska matcherna enorma polisiära resurser. Det beror inte på att supportrar till sin natur är farligare än gemene man. Omfattande polisnärvaro är snarare en produkt av att svenska supportrar inte längre är lika samarbetsvilliga som tidigare. Misstron mot polisen har sitt ursprung i tvivelaktig våldsanvändning. En legalisering av pyroteknik under ordnade former hade skapat en bättre relation mellan supportrar och ordningsvakter, men också höjt den stämning som redan finns på allsvenska arenor ute i landet.

”Svenska supportrar förtjänar både säkrare läktare och färre regleringar.”
Kornelius Persson

År 2016 legaliserade Norge pyroteknik på norska arenor. Till följd av en lång och konstruktiv dialog kunde myndigheterna och supportrarna enas om att tillåta pyrotekniska zoner där bränningar kunde ske under ordnade former. Uppgörelsen är fortfarande uppskattad, och har lett till att farliga bränningar minskat i omfattning. Kan Norge kan också Sverige.

Bengaler är ett viktigt attribut för supportergemenskapen. På läktaren är alla välkomna, så länge man inte är rädd för att stämma upp i energifylld sång tillsammans med den övriga klacken. Här får människor som kanske inte annars haft ett sammanhang en plats där man får vara en viktig kugge i något som är större än sig själv. Sådana platser är viktigare än någonsin i en tid där var femte svensk dör ensam.

Svenska supportrar förtjänar både säkrare läktare och färre regleringar. Svenska arenor behöver därför särskilda zoner där pyroteknik får användas under kontrollerande former. På det sättet kan man värna den läktarkultur som gör Allsvenskan till världens bästa liga, utan att kompromissa med säkerheten.

Annons
Annons
Annons
Annons