Annons

Fördöm allt politiskt våld!

Debatten som har följt på Uppdrag gransknings program om den våldsbejakande extremvänstern, visar bortom allt tvivel att problemet är verkligt.
Ledare • Publicerad 12 maj 2014

Det finns en utbredd uppfattning att våldsvänsterns aktiviteter enbart drabbar högerextrema och att det därmed skulle vara acceptabelt, eller till och med något beundransvärt. Dessutom tänks det vara relativt sällsynt.

Säpo har dock en annan uppfattning. Myndigheten har tvärtom pekat ut det vänsterextrema våldet som det allvarligaste hotet. Det är inte så märkligt – extremvänstern har en revolutionär, samhällsomstörtande ideologi som de är beredda att omsätta med hjälp av våld.

Annons

I verkligheten är våldet dessutom förhållandevis frekvent och det drabbar långt ifrån enbart deras högerextrema motparter. Åtskilliga attacker har riktats mot liberaler och borgerligt sinnade personer på alla nivåer.

Mathias Ståhle, journalist på Eskilstuna-Kuriren, har länge granskat politiska extremister och uppskattar för Uppdrag granskning att vänstern står för ungefär 95 procent av det politiska våldet.

Allt detta är egentligen känt sedan länge. Ändå vägrar en stor del av den övriga vänstern att ta avstånd från dessa hatiska brottslingar. En programledare för radioprogrammet SR Metropol gick till och med ut på Twitter och kallade Janne Josefsson, programledare för Uppdrag granskning, för nazist. Åtskilliga andra vänsterdebattörer har också förfärats över att våldsverkarvänstern har granskats. Daniel Mathisen på Dagens Arena har till och med hävdat att SVT genom programmet har åsidosatt sin skyldighet att granska nazismen. Detta trots att det föregående avsnittet ägnades åt just detta.

När Uppdrag granskning sände programmet om det nazistiska och högerextrema våldet fanns ingen som blev upprörd över själva granskningen. Det fanns ingen som kom till dessa precis lika avskyvärda människors försvar. Inte någon. Men när vänstervåldet granskades ställde sig många icke-extrema vänsterdebattörer i kö för att försvara dem.

Och det visar varför granskningen var så viktig. All form av politiskt våld måste fördömas och motarbetas.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons