Annons
Nyheter

Föräldrar får faktiskt tänka själva

Lärarnas Riksförbunds nya rankinglistor över kommunernas skolor är ju roliga att förströ sig med. Men de får inte förvilla det centrala debatten måste handla om: fler skickliga lärare och positiv kravställning på varje elev.
Publicerad 8 september 2015
Mer information om det fria skolvalet skulle hjälpa föräldrar att välja en lämplig skola till sina barn. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Mer information om det fria skolvalet skulle hjälpa föräldrar att välja en lämplig skola till sina barn. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Lärarnas Riksförbund delade under tisdagens Skolans dag ut en och annan glosa. De stavas likvärdighet, behörighet, resursanvändning, lärarlöner och elevresultat. De två sistnämnda behöver inte särskilt mycket råpluggande. Värre är det med de övriga orden, och framför allt hur alla begrepp vägs samman och rankar landets kommuner utifrån ett skolperspektiv.

Det är ingen nyhet att det finns skillnader mellan skolor i olika delar av landet, men även mellan skolor i samma kommun. Föga förvånande visar skolor i områden med socioekonomiska utmaningar sämre resultat. Lärarnas Riksförbund menar att det spelar alltför stor roll var i landet eleven bor. Förbundet har i sin undersökning bland annat tittat på hur många av eleverna som har godkända betyg, hur mycket pengar som satsas på skolan och hur mycket lärarna tjänar.

Annons

Borås och flera andra Sjuhäradskommuner ligger och skvalpar i listans mittenskikt. Bollebygd sticker ut mest med plats 68, och längst ner bland de lokala kommunerna finns Svenljunga på plats 217.

Listor är tydliga och lätta att ta till sig. Det vet pedagogerna i Lärarnas Riksförbund som vill få oss att okritiskt svälja deras lägesbeskrivning och förslag till lösningar. Tyvärr fokuserar de för mycket på att det ska se exakt likadant ut överallt. Med det tänket skulle det vara bättre om starka elever presterade lite sämre. Då skulle ju likvärdigheten öka!

Det låter snarare som resultatet av ett flamsigt grupparbete. Knappast värt någon guldstjärna i kanten.

Däremot ser förbundet förslag till förbättringar som är värda godkänt betyg. Hit hör ett förstatligande av skolan och satsning på höjda lärarlöner. Men lärarna i Borås ska inte hoppas på för mycket. 25 augusti röstade de rödgröna i utbildningsnämnden ner alliansens förslag om fler kommunala karriärtjänster i gymnasiet. Detta bara några dagar innan regeringen presenterade den skolsatsning som ingår i höstbudgeten. Regeringen vill lägga tre miljarder kronor per år på ett så kallat lärarlyft, där 60 000 särskilt skickliga lärare ska premieras med i genomsnitt tre extra tusenlappar i månaden. Ska vi nu se fram emot en rödgrön protest från Borås mot regeringens feltänk?

Samtidigt har debatten om det fria skolvalet tagit ny fart. I söndagens Agenda i SVT argumenterade Anna Ekström, generaldirektör för Skolverket och ordförande i regeringens skolkommission, för att reglera det fria skolvalet. Elever från förorter borde blandas upp med jämnåriga från mer studievana miljöer, hävdar hon. Motsvarande argumentation för som bekant ofta de rödgröna i Borås. Enligt Ekström vore det inte klokt att barn till föräldrar som inte har gjort ett aktivt skolval får sämre chanser i livet. Det har hon förstås rätt i. Men då bör väl kraften riktas just dit, att få alla föräldrar att förstå systemet och tänka själva.

Lösningen måste vara att styra upp de dåliga skolorna. Premiera dugliga skolledningar och lärare. Ställ krav på eleverna. Före detta elever på Rosengårdskolan i Malmö berättade i SVT Agenda-inslaget att det var stökigt i förortens skola, men att de har bättre stöd och studiero sedan börjat gå med elever som presterar bättre.

Eleverna själva efterfrågar alltså ordning och reda i klassrummet. Synd att begreppet är ett rött skynke för styrande med samma färg.

Det låter snarare som resultatet av ett flamsigt grupparbete. Knappast värt någon guldstjärna i kanten.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons