Annons

Folkvilja i motvind

En dålig plan blir knappast bättre av att man försöker tvinga igenom den, och den blir definitivt inte mer folkligt förankrad.
Ledare • Publicerad 7 februari 2011

Miljöminister Andreas Carlgren (C) luftade före helgen idén om att slopa det kommunala vetot för vindkraftsutbyggnaden.

Det nationella intresset av mer förnyelsebar energi måste gå före. Kommunerna får vara så snälla att sluta lyssna på den lokala opinionen som sätter käppar i hjulet för regeringens högtflygande planer. Riktigt så uttryckte sig inte Carlgren, men det är andemeningen.

Annons

Idag producerar vindkraften cirka 3 TWh el, om nio år ska siffran ha tiodubblats till 30 TWh. Ser man till det lokala motstånd som växer över hela landet, det gäller inte minst Sjuhärad, kommer målet inte att infrias. Orter som Sätila, Sandhult och Sexdrega har på senare tid kommit att förknippas med motståndet.

En kartläggning av Borås kommun visar att endast tre av 16 planerade vindkraftsområden är problemfria.

Utbyggnaden av vindkraft är verkligen ingen enkel historia. Få är emot den men ingen vill ha den inpå knuten. Den är heller inte ofarlig, vare sig för djur eller för människa. En studie från Karolinska institutet i Solna visar att 30 procent känner sig störda av den godkända bullernivån på 40 decibel. Bullret kan dessutom leda till störd nattsömn.

Dessa hälsoeffekter är inte tillräckligt utredda. Det vore väl en god idé att närmare undersöka påverkan på människa innan utbyggnaden tar verklig fart.

Centerpartiet sänder dubbla signaler för tillfället. Partiledare Maud Olofsson vill vinna popularitetspoäng genom att lansera reglerade elpriser. Andreas Carlgren verkar snarare sikta in sig på att arbeta mot folkviljan.

Ett slopat veto mot vindkraftsutbyggnad har dock små möjligheter att bli verklighet. Det var inte länge sedan som man inom alliansen kom överens om att låta kommunerna behålla sitt veto i utbyte mot en enklare tillståndsprövning.

Viljan att riva upp detta avtal och ta konflikten med Sveriges kommuner torde vara tämligen begränsad bland övriga partier. Folkpartiet sade för övrigt ifrån med en gång. Avtal bör hållas. Det gäller även partier på jakt efter en ny politik, nya idéer och väljare.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons