Annons

Lars Stjernkvist: Fokus på sakfrågor gynnar politiken

Det skulle vara djupt beklagligt om EU inte förblev en kraft för en anständig flyktingpolitik och en progressiv klimatpolitik.
Lars StjernkvistSkicka e-post
Ledare • Publicerad 3 juni 2024
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det har varit en riktigt bra EU-valrörelse så här långt, skriver Lars Stjernkvist.Foto: Marcus Palmgren

Det hör liksom till att tycka att valrörelser är lite för tama. Att det inte är någon riktig fart. Särskilt om man som jag har upplevt femtielva valrörelser är det nog ännu mer troligt att man upplever att det var festligare och folkligare och mer fartfyllt förr.

Krönikören

Lars Stjernkvist

är tidigare partisekreterare för Socialdemokraterna.

Om en vecka vet vi hur det har gått i EU-parlamentsvalet. I just EU-val har det varit särskilt svårt att få upp valtemperaturen och det finns förstås flera förklaringar till det. Men jag tycker det har varit en bra valrörelse så här långt. Riktigt bra.

Annons

Det har varit ett tydligt fokus på sakfrågorna. I utfrågningar och debatter har det handlat om unionens klimatpolitik och om migrationen och om budgeten, hur mycket pengar EU ska ha och hur de ska fördelas. Viktiga och i sammanhanget riktiga frågor som dessutom har diskuterats utan att kandidaterna pratar i mun på varandra eller besvarar komplicerade frågor med one-liners.

”Koncentrationen på sakfrågorna beror förstås på att regeringsfrågan inte är lika närvarande.”
Lars Stjernkvist

Som gammal politiker är jag möjligen en smula jävig, men jag tycker kandidaterna är väl pålästa. Heléne Fritzon (S) och Tomas Tobé (M) och de andra är inga superkändisar, men de kan sin EU-politik.

Koncentrationen på sakfrågorna beror förstås på att regeringsfrågan inte är lika närvarande. Det blir mindre debatt om vem som ska vara med vem efter valet. Samtidigt är det tydligt att det finns två grundhållningar i valets huvudfrågor. Å ena sidan har vi partier som i stort står bakom den förda klimatpolitiken och den överenskommelse som träffats om migrationen. Å andra sidan har vi partier som tycker att EU driver en på tok för radikal linje i de här frågorna.

Jag älskar sannerligen inte alla beslut de senaste åren, men jag tycker det skulle vara djupt beklagligt om EU inte förblev en kraft för en anständig flyktingpolitik och en progressiv klimatpolitik. Och det gläder mig att när partierna sätter sakfrågor före regeringsfrågan, då blir det lättare för socialdemokrater och liberaler och även moderater att hitta varandra.

Det var inte alltid bättre förr, och valdeltagandet i just EU-parlamentsvalet har ökat i Sverige de tre senaste valen. Om vi ser till hela unionen har det gått lite upp och ner, men det ökade förra valet. Det här speglar säkert i första hand inställningen till EU.

Det finns som sagt förklaringar till att det inte är lika högt deltagande som i nationella val. En är att alla valrörelser blir allt mer kanididatstyrda. Partiernas medlemsantal sjunker och då blir partierna mer beroende av sina kandidater, att de gör sitt yttersta för att nå ut och höja valtemperaturen. I EU-valet finns det som bekant inte så många kandidater, och tar vi hänsyn till det så var förra valets 55-procentiga deltagande inte så pjåkigt.

Jag hoppas att det blir ännu högre i år och jag tycker att partierna och framför allt kandidaterna har gjort vad de kan för att vi ska kunna göra ett väl underbyggt val.

Annons
Annons
Annons
Annons