GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fler vuxna behövs på bussen

Att vara del av ett samhälle innebär både privilegier och ansvar. Det gäller även på bussen.
Foto: Anna Sjödin, Anna Sjödin
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.

Infrastruktur är en komplex och dyr del av samhället som erbjuds till låga priser. Detta system innebär också ett förvaltarskap från medborgarnas sida i att ta vara på och bete sig väl i de system som erbjuds.

Så ser det tyvärr inte alltid ut.

Länstrafiken Örebro tvingades nyligen att dra in en busslinje som går till en skola. (SVT 4/6) Orsaken är att flera ungdomar har uppfört sig illa på bussen. Dels genom att bråka och inte betala biljett men också genom att de inte håller avstånd och därmed utsätter förare och andra för smittorisk. Konsekvensen blev att eleverna själva får lösa transporten till skolan fram till sommarlovet.

Att många ungdomar inte kan hålla avstånd är ingen nyhet, det finns flera rapporter som visar att det är ett problem i skolmiljöer också. Man bör däremot förvänta sig mer av unga människors beteende, särskilt i de offentliga miljöer som bussresor egentligen är. Därför är det rimligt att misskötsel får drastiska konsekvenser.

"Det är dock lätt att ta kollektivtrafik för givet. Men tjänsten är en del av ett ömsesidigt kontrakt där vi måste följa regler för ordning och säkerhet."

Liknande situationer finns på andra håll också. Även Ulricehamn har haft problem med stökiga elever på busslinjen mellan Timmele och Hökerum, där elever bland annat kastade föremål på busschauffören. Och skötsamma elever på en linje mellan Överlida och Mjöbäck blev nyligen skärrade efter att busschauffören markerade skarpt mot elever som inte skötte sig.

Detta visar på behovet av mer vuxennärvaro i miljöer där barn och unga vistas.

Busstrafik är inte gratis. Det är dock lätt att ta kollektivtrafik för givet. Men tjänsten är en del av ett ömsesidigt kontrakt där vi måste följa regler för ordning och säkerhet. Den som inte sköter sig förstör inte bara för sig själv. Vi sitter alla i samma buss.

Läs mer