Annons

Fler borde lära av Persson

Alla ska med, sa Göran Persson i sitt förstamaj tal 2006, det var också det årets paroll. Vid pressträffen efter talet förklarade han att arbetslösheten inte skulle bli någon stor fråga i valrörelsen.
Ledare • Publicerad 15 april 2014

Det är alltid lätt att i efterhand och med facit i hand peka finger åt den som gjort en felaktig bedömning. Persson har fått utstå mycket kritik för det antagande han gjorde då, våren före det val där han förlorade makten.

Än viktigare är att lära sig av misstagen.

Annons

Det har Socialdemokraterna till viss del gjort. Vid årets första maj är parollen ”Ingen ung utan jobb” och arbetslösheten lär med andra ord få stor uppmärksamhet.

Men också Fredrik Reinfeldt har något att lära av Perssons missgrepp. För precis som Persson våren 2006 har Reinfeldt denna vår kunnat konstatera att arbetslösheten sjunker, att utvecklingen på arbetsmarknaden går åt rätt håll, om än långsamt. I den bästa av världar hade det i ett sådant läge varit lätt att som statsminister och partiledare luta sig tillbaka och invänta väljarnas belöning. Om det är lärdomarna från Perssons misstag eller annat må vara osagt, men det är uppenbarligen inte Reinfeldts taktik.

Till skillnad från sin företrädare inte bara tror han att jobben ska bli en stor fråga. Han vill också att arbetskraften ska stå i centrum.

I en debattartikel i Dagens Nyheter i går konstaterar Reinfeldt att det är nu som Sverige står inför ett vägskäl. Om fem månader är det val och frågan är vilken väg Sverige ska slå in på – den som ökar drivkrafterna för jobb eller den som minskar den.

Det är en förledande enkel fråga som hade kunnat avfärdas med samma nonchalans som Göran Persson visade 2006. Det är mödosamt och långsiktigt arbete att bygga upp drivkrafter för jobb, som lätt kan göras om intet.

Stefan Löfven går dessvärre i Perssons fotspår i detta avseende.

Socialdemokraternas politik – ett av få konkreta besked – är att jobb för unga kommer att drabbas av höjda skatter vid en eventuell rödgrön valvinst. När detta dessutom kombineras med höjda ersättningsnivåer för den som inte arbetar – ännu ett konkret besked – riskerar Sverige att komma tillbaka till ett läge där sysselsättningen minskar och fler fastnar i bidragssystem. Om alla ska med till jobbet så går det helt enkelt inte att göra det dyrare att arbeta och lättare att inte arbeta.

Den läxan borde Stefan Löfven ha lärt sig av Göran Persson vid det här laget.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons