Annons

Anela Murguz: Finns det plats för ett socialliberalt centerparti?

Oklart vart Centerpartiet är på väg med Muharrem Demirok.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 12 mars 2023
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Muharrem Demirok applåderas av Annie Lööf på väg upp för sitt tal som ny partiledare vid Centerpartiets extrainsatta partistämma.
Muharrem Demirok applåderas av Annie Lööf på väg upp för sitt tal som ny partiledare vid Centerpartiets extrainsatta partistämma.Foto: Johan Nilsson/TT

Han har inte varit särskilt synlig – Centerpartiets nya partiledare Muharrem Demirok – trots att det gått flera veckor sedan han fick förtroendet. Men så gjorde Demirok väsen ifrån sig i förra veckan. I en intervju med Dagens Nyheter (3/3) säger han att han vill göra upp med Centerns nyliberala historia. I stället för valfrihet och vinster i välfärden ska C prata om klass- och välfärdsfrågor.

”Vi har krupit undan alldeles för mycket från det där och varit rädda för begreppen”, säger han apropå Socialdemokraternas ensamrätt på välfärd, rättvisa eller solidaritet. En ensamrätt som han menar C självt har bidragit till genom att väja för frågorna.

Annons

Att Centerpartiet inte riktigt greppar klassfrågor blev särskilt tydligt under Demiroks partiledarkandidatur. Det hela tog sig bisarra uttryck under partiets kommundagar i Helsingborg i början av februari, då han formellt valdes till partiledare. På scen äntrade nämligen partikamrater som inte ens bemödade sig att uttala partiledarens namn korrekt.

Det har också riktats hård kritik redan före hans tillträde på posten. Något som är ovanligt i ett parti som Centerpartiet. Förmodligen för att många centerpartister genom åren upplevt att C rört sig bort från sin primära väljarbas, och att Muharrem Demiroks person uppfattas som ytterligare ett kliv bort från kärnväljarna.

”Det är en svår, för att inte säga omöjlig, uppgift.”

Lyckas han stöpa om Centerpartiet i en mer socialliberal riktning kommer han snabbt stöta på hinder. Bland annat för att det redan finns ett liberalt parti som bejakar sociala frågor. Det har länge varit Liberalernas specialitet.

Centerns förutsättningar ser dessutom annorlunda ut med tanke på att de ingår i samma lag som Socialdemokraterna. De kommer därför behöva sticka ut från både L och S. Det är en svår, för att inte säga omöjlig, uppgift.

Det är inte heller säkert att de frågor Demirok vill lyfta är frågor som tilltalar partiets redan splittrade väljargrupp. Ett annat problem är partiets oförmåga att slå igenom mediebruset. I början av denna vecka presenterade C ett förslag om att ge våldsutsatta kvinnor pengar för att kunna lämna en destruktiv relation, men det gav inte den uppmärksamhet som ämnets allvar förtjänar.

Att Centern befinner sig i det läge det är i nu beror just på försöken att nå ut till nya målgrupper. Man lyckades till viss del när man i valet 2018 ökade sitt stöd bland kvinnor i storstäderna. Men i det senaste valet blev det tydligt att det skedde på bekostnad av kärnväljarna som finns ute i landsbygden.

Att som Demirok kasta sig ut efter nya väljargrupper kommer inte leverera det resultat Centern hoppas på. Snarare kommer det att kasta ut partiet i nya väljarkriser.

Annons
Annons
Annons
Annons