Annons

Anela Murguz: Fel att sluta testa vaccinerade – vi behöver mer kunskap

Det blir svårare att följa pandemins utveckling när man slutar testa fullvaccinerade.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 7 november 2021
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Sedan i måndags är det sluttestat för fullvaccinerade. Något som kan landa fel nu när smittspridningen i samhället ökar.
Sedan i måndags är det sluttestat för fullvaccinerade. Något som kan landa fel nu när smittspridningen i samhället ökar.Foto: Johan Nilsson/TT

I början av veckan trädde nya rekommendationer i kraft. Fullvaccinerade personer behöver inte längre testa sig för covid-19 trots symtom. Istället trycker man från Folkhälsomyndighetens sida på vikten av att stanna hemma vid tecken på förkylning, vilket hade varit ett rimligt råd om pandemin hade visat sig vara över. Men mycket tyder på att så inte är fallet, och under torsdagen sade statsepidemiolog Anders Tegnell att vi nu går mot ännu en våg av smittspridning.

Att i det läget fortsätta skala ned testningen framstår som än mer verklighetsfrånvänt. Viktig kunskap om hur viruset utvecklar sig under vintern riskerar man att gå miste om. För precis som föregående år verkar viruset även i år trivas i kallare klimat när människor träffas och samlas mer inomhus. Men till skillnad från då pekar smittspridningskurvan inte lika tydligt uppåt denna gång, vilket vi har den goda vaccintäckningen att tacka för.

”Men med tanke på att kurvan pekar uppåt kan det knappast vara läge att dra ner på testningen.”
Anela Murguz
Annons

Men den goda vaccintäckningen till trots går utvecklingen åt fel håll. Världshälsoorganisationen, WHO, har under veckan varnat för att Europa kan bli ett nytt epicentrum med uppskattningsvis totalt en halv miljon dödsfall före februari. Europachefen Hans Kluge kritiserar också Sveriges beslut att öppna upp samhället. På frågan om det kan vara rimligt att öppna upp med tanke på att runt 80 procent i befolkningen är vaccinerade svarar han att ”så länge som fallen fortsätter och ökar är det inte tid att öppna upp och ta bort restriktioner. Då bör man tajta till restriktionerna istället. Det betyder inte att man måste stänga ner hela samhället, men man måste tänka förebyggande” (SvD 4/11).

Ett sätt att vara förebyggande skulle vara att även fortsättningsvis genomföra testning i stor skala. För snart en månad sedan skrev tre forskare i en debattartikel i SvD (7/10) att en bred testning kan ge en bättre översikt över smittspridningen, vilket i sin tur kan underlätta för beslut om riktade åtgärder samt identifiera nya virusvarianter. Det är också effektivt när det kommer till smittspårning.

En fortsatt bred testning av fullvaccinerade ger också en klarare bild av hur effektiva de olika vaccinen är mot framförallt mutationer. Förra veckan meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att en tredje dos kommer att erbjudas samtliga grupper i samhället. Det hade alltså varit till nytta om fullvaccinerande även fortsättningsvis testades för att på så sätt kunna samla in och utvärdera information om vaccinens effektivitet.

Men det är dock så att smittan framförallt drivs av ovaccinerade personer. Till syvende och sist hänger allt på att fler tar sitt ansvar och vaccinerar sig. Men med tanke på att kurvan pekar uppåt kan det knappast vara läge att dra ner på testningen. På den punkten var Coronakommissionen solklar: Det var ett misstag att inte skala upp testningen i ett tidigare skede.

Nu skalas det ner samtidigt som det talas i termer av en ny våg. Det påminner skrämmande mycket om det misstag som gjordes förra hösten när samhället öppnades upp trots att smittspridningen ökade.

Annons
Annons
Annons
Annons