Annons

Farlig jakt på vargen

Svenskarna har ett mycket komplicerat förhållande till vargen. Inget annat djur i vår fauna väcker lika mycket debatt, och inget annat rovdjur är så polariserande.
Ledare • Publicerad 22 december 2008

Stad ställs mot landsbygd och jägare mot naturvårdsgrupper. Majoriteten av dem som bor nära vargen, speciellt jägare med hund eller bönder med tamboskap, vill utöka jakten. Stadsbor som aldrig kommer i kontakt med vargen är i allmänhet mer positivt inställda.

Visst är det konstigt att vi i ett så vidsträckt och skogrikt land som Sverige knappt klarar att hantera 200 vargar. I Italien som är betydligt mer tätbefolkat är vargstammen ungefär fyra gånger större men där är vargen mer accepterad. Även våra baltiska grannar har avsevärt större stammar.

Annons

200 vargar och 20 föryngringar per år var det etappmål för vargstammens utveckling som riksdagen satte upp för ett antal år sedan. Nu när målet äntligen har uppnåtts – men med en stam märkt av inavel – vill regeringen återigen öppna för jakt. Häromdagen gav miljöminister Andreas Carlgren i uppdrag åt Naturvårdsverket att utreda hur många vargar som ska få skjutas och var. Carlgren öppnade dessutom för jakt på järv. Det är tråkigt att regeringen inte låter stammen växa sig starkare innan jakt tillåts. I praktiken hålls ju redan talen nere av en ofta grym tjuvjakt som ordningsmakten har mycket svårt att kontrollera. 10–15 vargar försvinner spårlöst varje år.

Att Naturvårdsverket även ska titta på hur man ska komma tillrätta med inaveln är i och för sig positivt. Ändå inger regeringens agerande en känsla av populism. Det sägs att jakten ska vara strikt kontrollerad. Resultatet blir dock sannolikt att fler vargar skjuts än vad Naturvårdsverket avser. Dessutom sänder det en signal om att ”nu är det fritt fram” som i sig utgör en fara för stammen.

Andreas Carlgrens besked väcker säkert förhoppningar på många håll i landet. LRF Sjuhärad krävde licensjakt för några månader sedan efter att sex par sökt sig ner mot våra bygder. Situationen höll på att gå dem ur händerna, hette det då. Miljöministern menar också, enligt TT, att vargstammen inte får utvecklas så snabbt att ”landsbygdsbefolkningen inte hinner anpassa sig”. Ett ganska märkligt uttalande. Vargen är inte ny i våra skogar. Hur lång tid behövs för denna anpassning?µ

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons