Annons

Roland Poirier Martinsson: Fallhöjden avgör hur vi dömer misstag

År 2026 får vi se vem väljarna utser till Anders Tegnell.
Roland Poirier Martinsson
Gästkrönika • Publicerad 12 mars 2023 • Uppdaterad 13 mars 2023
Roland Poirier Martinsson
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Man talar om fallhöjd, att den som svarar fel inom sitt specialområde faller längre än någon godtycklig person man stoppar på gatan. Ett exempel var när dåvarande miljö- och klimatministern Annika Strandhäll häromåret fick frågan i Aktuellt hur många kärnkraftverk Sverige stängt och hur många som är i drift.

Dagens krönikör

Roland Poirier Martinsson

är filosof och konservativ debattör

Strandhäll gick med på att detta var något hon borde kunna. Fallhöjd. Sedan svarade hon två nedstängda verk och tre i drift. Rätt svar: sex nedstängda, sex i drift. Hon hade mycket, mycket fel.

Annons

Man kan med viss rätt säga att det är lätt att överrumplas i direktsändning, men händer det då kanske man missar målet en smula. Strandhäll var så ute och cyklade att själva hennes kompetens ifrågasattes.

Ett inte lika pinsamt exempel var när Ebba Busch ville se en litterär kanon i svenska skolan. Aktuellts programledare: ”Vet du själv vem som skrivit …” – och så följde ett knippe titlar. Vem som helst hade känt till de flesta. Buschs misslyckande var förkrossande. Hon missade alla.

Men återigen: Vem som helst kan frysa i direktsändning. Kanske hade Busch läst varenda bok och lätt kunnat rabbla dem vid cafébordet.

Själv har jag inte mycket till fallhöjd i särskilt mycket. Jag är författare. Man kan vara bättre eller sämre, men man kan inte ”ha fel”. Men jag måste såklart kunna Platon och Descartes och Wittgenstein, eftersom jag är doktor i filosofi. Andra har utnämnt mig till expert på amerikansk politik. Så vem var då John F. Kennedys vice president? Lite fallhöjd, kanske. (Lyndon B. Johnson utan Wikipedia.)

Störst är nog min fallhöjd när det gäller kultur i vid bemärkelse. Där rör jag mig och där är statusen mycket hög. Inom få områden frossas det lika mycket när en expert snubblar inom sitt ämne. Och notera hur varje litteraturkritiker varje år har läst varje bok av mottagaren av Nobelpriset. Det där skulle jag vilja korsköra med Google.

Just nu kritiserar sossarna regeringen för att inte hjälpa de krisande hushållen. Oppositionen pekar på Europa, där det satsas rejält.

Självklart känner finansministern till sossarnas förslag. Hon har helt enkelt valt bort dem. Och jag tänker på hur Folkhälsomyndigheten sågades under pandemin.

”Inom få områden frossas det lika mycket när en expert snubblar inom sitt ämne.”
Roland Poirier Martinsson

Idag tycks det som om Tegnells strategi kanske var bäst av alla. Åtminstone är överdödligheten i Sverige under pandemin bland de lägsta i Europa. Lägst, rentav?

Tänk om samma mönster upprepas inom ekonomin. Att svenska hushåll plågas lite mer idag på grund av regeringens barska politik, men att vi om några år har koll på inflationen och räntorna. I samma framtid lever istället människor i de länder som just nu öser på med bidrag och subventioner i en pågående och utdragen kris. Verktygen de skulle kunna använda är de i full färd med att kasta bort just nu idag.

Både finansministerns och oppositionens fallhöjd är svindlande. Min egen är obefintlig, men i två avseenden är jag säker. Elisabeth Svantesson har en strategi hon tror är bra för Sverige. Sossarna har en strategi de tror är bra för Sverige.

År 2026 får vi se vem väljarna utser till Anders Tegnell.

Annons
Annons
Annons
Annons