Annons

Fällande domen är befriande

Fallet med Markbarnen visar på behovet av personligt ansvarstagande.
Ledare • Publicerad 17 juli 2014

Det är befriande att fallet med Markbarnen inte slutade med Socialstyrelsens sågning av kommunens hantering, utan även nådde rättssalen och nu en fällande dom.

Sverige torde vara ett av de länder i världen där offentliganställda nästan oavsett vad de gör, eller snarare inte gör, kan passera utan att det anses utgöra brottet tjänstefel.

Annons

Borås tingsrätt fällde alltså en politiker och två av de tre åtalade tjänstemännen:

Ann Hjertén i Skene var vid tiden för besluten om fosterbarnen 2009 socialdemokratisk ordförande i det sociala utskottet i Marks kommun.

Hjertén döms att betala 7 500 kronor i böter samt 500 kronor till brottsofferfonden. Dessutom ska hon stå för 40 000 kronor av den totala advokatkostnaden på 405 860 kronor.

Den 56-åriga chefen för familjeenheten vid socialtjänsten i Marks kommun får böta 15 000 kronor. Den 63-åriga socialsekreteraren vid samma familjeenhet får böta 12 000 kronor. Båda får också betala drygt 40 000 kronor för sina försvarare.

Ni kan historien vid det här laget: De två syskonen, födda 2004 och 2005, LVU-placerades av Vara kommun kring årsskiftet 2005-2006 hos fosterhemsparet i Mark.

Familjehemsärendet flyttades över från Vara till Mark 1 juni 2009 och då blev den nu fällda 56-åriga tjänstemannen handläggare.

Kort efter detta ”uppkom oro för att barnen for illa”, som Borås tingsrätt uttrycker saken, och 27 oktober 2009 beslöt Ann Hjertén att omplacera barnen till ett jourfamiljehem.

Men varken barnen eller fosterhemsföräldrarna informerades om omplaceringen förrän barnen plötsligt togs därifrån.

Beslutet fattades också utan att någon av de inblandade tjänstemännen hade besökt familjehemmet, inte heller hade de vid något tillfälle pratat med barnen.

Detta, att vanliga utredningsrutiner brast, har Socialstyrelsen tidigare tydligt markerat mot.Ja, de viktigaste är att lära av misstag och befattningshavare med ofta svåra ärenden på bordet ska inte ständigt gå omkring med skräck för att bli polisanmälda.

Annons

I Markfallet har den fällda socialsekreteraren hänvisat till hög arbetsbörda, som hon påtalat för ledningen.

Men även Barnombudsmannen Fredrik Malmberg har efterlyst att fler försummelser och passivitet hos de myndighetspersoner som har att se till barnens bästa borde leda till polisanmälningar.

De fällande domarna i Markfallet är viktiga för att signalera det personliga ansvaret, gentemot hela tjänstemannasverige.

Det återstår att se om Borås tingsrätts bedömning står sig även i hovrätten, där fallet säkert hamnar, alltmedan de aktuella barnen närmar sig tonåren.

Där ska förstås rättsväsendet också ha kritik, för senfärdighet: det är över fyra år sedan Socialstyrelsen kom med sin totalsågning.

Ledarredaktionen

Lars Näslund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons