Annons

Få blir rika på hårt jobb

De senaste åren har miljonärerna ökat snabbt i antal. Förra året hade var femte svensk en nettoförmögenhet på över en miljon.
Ledare • Publicerad 28 maj 2008

Med sådan statistik är det inte konstigt att många ungdomar är optimistiska om att själva bli miljonärer. Enligt en ny opinionsmätning tror hela 39 procent av svenskarna under 30 år att de kan jobba och spara ihop till en miljon. Av dem som är över 30 år tror endast 18 procent att detta är möjligt. Vid en första anblick förefaller de yngre således både vara mer optimistiska och realistiska än de äldre.

Tyvärr visar en närmare läsning av SCB:s förmögenhetssiffror att verkligheten inte är så munter.

Annons

Om man bortser från tillgångar som är bundna i exempelvis lägenheter och hus så krymper antalet miljonärer snabbt från drygt 1.500.000 till knappt 400.000 personer.

Värst är dock att två miljoner svenskar helt saknar finansiella tillgångar och att ytterligare ett par miljoner har mindre än 25.000 kronor på sparkontot.

Faktum är att svenskarna är ett fattigfolk i ett rikt land. I internationella undersökningar har vi bland de lägsta genomsnittliga privata besparingarna i den industrialiserade världen.

I verkligheten är det oerhört svårt att bli miljonär i Sverige, åtminstone på arbete och sparande. Den insikten kommer när man börjar jobba och växer sedan i takt med karriären.

En boråsare med låg lön, säg 18.000 kronor i månaden före skatt, måste producera ett värde på nästan 24.000, men får själv bara ut under 14.000. Därtill kommer allehanda konsumtionsskatter och i slutändan blir det inte mer än ynka 11.000 kronor kvar! För den som höjer sin lön blir det något mer över, men också betydligt mer i skatt. Man behöver inte tjäna många tusenlappar över genomsnittsinkomsten förrän man straffskattas med 20 procent extra.

Jurist- eller ekonomstudenten som drömmer om att skapa sig en liten förmögenhet på ett par flitiga år med 60-timmarsveckor kommer snart att få ett bryskt uppvaknande. Det är inte konstigt att den ungdomliga drömmen om rikedom snart tynar bort. Dessbättre är vi dock nu på rätt spår. Regeringens skattesänkningar har redan gjort det mycket lönsammare att tjäna lite pengar. Nu behöver det också bli lite lönsammare att tjäna mycket.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons