Annons

Anela Murguz: Exceptionellt omdömeslöst av Magdalena Andersson (S)

Som statsminister var hon samlad, lugn och enande. Som oppositionspolitiker är hon raka motsatsen.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 16 februari 2024
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S).
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S).Foto: Anders Wiklund/TT

Säga vad man vill om socialdemokratin i dag. Men de har medvind i opinionen i alla fall. Partiet har flera gånger sedan valet varit uppe och nosat på omkring 35 procent och förtroendet för partiledaren Magdalena Andersson är högt. På sistone har regeringspartierna förvisso börjat knappa in, men det förtar inte det faktum att S är i en position som alla oppositionspartier genom tiderna bara kan drömma om.

Det ska därför mycket till för att klanta sig i ett sådant läge. Kanske är S-ledningen omringat av dåliga rådgivare. Eller så vantrivs man så med oppositionsrollen att skördarna inte tycks spela någon roll om man inte har regeringsmakten. För på något annat sätt går det inte att förklara vinterns alla strategiska haverier.

”Och kom ihåg att detta påhopp kommer från en person som för bara någon månad sedan med darrande röst frågade statsministern ”hur han kan göra så här”.”
Annons

De senaste månaderna har S ägnat stor möda åt att ta avstånd från sin egen politik. Först genom en uppmärksammad integrationsrapport ledd av framtidsnamnet Lawen Redar (S) och sedan genom migrationsbråket med Moderaterna. Och så har vi alla turer kring riksdagsledamoten Jamal El-Haj, där Andersson spelade ett högt spel när hon gång på gång tog honom i försvar, bland annat genom att nästan bryta ihop i riksdagens plenisal i ett replikskifte med statsminister Ulf Kristersson (M).

Det var en märklig syn. Som statsminister var Andersson samlad, lugn och enande. Knappast den som brister ut i gråt vid ifrågasättanden. Men som oppositionspolitiker är hon raka motsatsen: splittrande, polariserande och ohederlig.

Detta nådde ett slags kulmen när S-ledaren i en intervju om ryska påverkansförsök med Dagens Nyheter (15/2) frågade sig undrande vem som finansierar högerdebattören och youtubern Henrik Jönsson. Dagen därpå korrigerar Andersson sitt uttalande något när hon i P1 Morgon säger att det inte handlar om att koppla samman Henrik Jönsson med rysk desinformation, men håller fortsatt fast vid sitt ifrågasättande av Jönsson, som till tidningen säger att hans intäkter kommer från frivilliga donationer.

Samhällsdebattören Henrik Jönsson finansieras av frivilliga donationer, men ifrågasätts inför öppen ridå av S-ledaren Magdalena Andersson.
Samhällsdebattören Henrik Jönsson finansieras av frivilliga donationer, men ifrågasätts inför öppen ridå av S-ledaren Magdalena Andersson.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Att Socialdemokraterna har förmågan att vända 180 grader i politiska frågor är en sak. Men att en politisk ledare som varit, och som avser att återigen bli, statsminister pekar ut en enskild debattör och person som tvivelaktig är exceptionellt omdömeslöst. Detta utan några som helst belägg dessutom.

Och kom ihåg att detta påhopp kommer från en person som för bara någon månad sedan med darrande röst frågade statsministern ”hur han kan göra så här”.

Den frågan kan Magdalena Andersson ställa till sig själv.

Annons
Annons
Annons
Annons