Annons

Karin Karlsbro: EU sänder märkliga signaler till Ukrainas bönder

Det är skamligt att Europas höger och protektionister låter Ryssland göra matproduktionen till vapen.
Karin Karlsbro
Gästkrönika • Publicerad 2 april 2024
Karin Karlsbro
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
amtidigt som EU beslutar om nya stödpaket vill man begränsa landets möjlighet att hålla företag vid liv och de exportinkomster som gör att landet kan fungera, skriver Karin Karlsbro.
amtidigt som EU beslutar om nya stödpaket vill man begränsa landets möjlighet att hålla företag vid liv och de exportinkomster som gör att landet kan fungera, skriver Karin Karlsbro.Foto: undefined

Stödet till Ukraina har, fram tills nu, enat EU på ett sätt som få trodde var möjligt innan kriget bröt ut. Även om Ungern motarbetat den europeiska solidariteten så har de till slut fått ge med sig. Tack vare den europeiska sammanhållningen har EU stött Ukrainas överlevnad som nation, sett till att ekonomin inte klappat ihop, bidragit med humanitär hjälp och inköp av militär utrustning och ammunition. Enigheten har varit vårt vassaste vapen mot Putin.

Krönikören

Karin Karlsbro

är Europaparlamentariker för Liberalerna, som ingår i partigruppen Renew Europe.

Men de senaste veckorna har tumult brutit ut i Europaparlamentet där stödet till Ukraina för första gången sedan Rysslands fullskaliga invasion satts på prov, när de högljudda böndernas krav på att stoppa den ukrainska jordbruksexporten kastats in i leken.

Annons

Det borde vara självklart, att om vi gör det svårare för Ukraina att vinna kriget kommer det att drabba oss, även Europas bönder. Inget kunde vara lika förödande för vår gemensamma framtid. Ukraina förtjänar bättre än att slängas under traktorn.

Ukraina har sedan 2022 kunnat handla tullfritt med EU. Det har låtit Ukraina hålla jordbruksproduktionen igång och exporten möjlig i ett läge där en allt större del av de ukrainska jordarna minerats och infrastruktur och hamnar bombats sönder och samman av den ryska angriparen.

Den konflikt som nu blossat upp började när parlamentet skulle besluta om den årliga förlängningen av frihandelsavtalet. I omröstningen valde en majoritet att kraftigt försämra avtalet och införa stora begränsningar för jordbruksprodukter. M och KD:s partigrupp EPP tillsammans med ECR där SD ingår valde att svika Ukraina, i ett läge där Europas stöd behövs mer än någonsin.

Beslutet om ändringarna innebär nu att hela avtalet svävar i osäkerhet.

Dramatiken tilltog när EU:s medlemsländer inte kunde enas om vad som faktiskt skulle stå i avtalet med Ukraina, med resultatet att man sköt upp sitt beslut. När vi träffas i parlamentets handelsutskott brukar det inte slå gnistor. Men i förra veckan var stämningen allt annat än bra när mandatperiodens sista möte blev till ett storbråk om de föreslagna handelslättnaderna. Påverkade av rådets oenighet ville högern inte ta ställning när vi skulle behandla ärendet. Jag lyckades till slut få med mig en majoritet i kommittén att rösta för avtalet. Nu ska frågan tas vidare till plenum och vi väntar fortfarande på medlemsländernas svar.

Situationen är bedrövlig. EU:s taffliga hantering skickar märkliga signaler till Kiev och till ukrainska bönder som försöker hålla jordbruket igång trots stora risker. Samtidigt som EU beslutar om nya stödpaket vill man begränsa landets möjlighet att hålla företag vid liv och de exportinkomster som gör att landet kan fungera. Man ger med ena handen och tar med den andra, eller rättare sagt ger landet en rejäl spark på smalbenen. Det är skamligt att Europas höger och protektionister låter Ryssland göra matproduktionen till vapen.

Annons
Annons
Annons
Annons