Annons

Karin Karlsbro: EU måste stå enat mot regimen i Belarus

Lukasjenka känner inga gränser. De senaste dagarna har hela världens ögon riktats mot Belarus och situationen vid den polska gränsen.
Karin Karlsbro
Gästkrönika • Publicerad 13 november 2021
Karin Karlsbro
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Lukasjenkas attack mot Europa varken börjar eller slutar med det vi nu ser utspela sig vid gränsen mellan Belarus och Polen.
Lukasjenkas attack mot Europa varken börjar eller slutar med det vi nu ser utspela sig vid gränsen mellan Belarus och Polen.Foto: Nikolay Petrov

Vi har sett i realtid hur regimen cyniskt utnyttjar människor i ett politiskt maktspel. Brutaliteten är oerhörd. Belarus diktator Aleksandr Lukasjenka benämns stundtals som landets president. Inget kunde vara mer felaktigt. Sedan Lukasjenka stal valet från sina medborgare i augusti förra året har protesterna mot valfusket pågått över hela landet trots risken att fängslas och torteras.

Dagens krönikör

Karin Karlsbro

är Europaparlamentariker för Liberalerna, som ingår i partigruppen Renew Europe.

Sedan det illegitima valet har förtrycket gång på gång nått nya nivåer. Rapporterna som kommer från Belarus är fruktansvärda. Mord, tortyr, förföljelse och trakasserier plågar Belarus innevånare. Lukasjenka har till och med använt Interpol för att internationellt efterlysa och försöka gripa valets egentliga vinnare, Sviatlana Tsikhanouskaya.

Annons

Det har sedan lång tid blivit uppenbart att Lukasjenka är kapabel att göra i princip vad som helst mot sin egen befolkning för att klamra sig fast vid makten. Våld, valfusk, kapning av flygplan, kidnappningar och förföljelse av journalister och aktivister har präglat den senaste tiden.

Nu på måndag, den 15 november har journalisterna Katsyaryna Andreyeva och Darya Chultsova suttit fängslade i två år för att ha filmat och publicerat videos från en fredlig protest. Katsyaryna och Darya är långt ifrån ensamma. Journalister grips direkt på flygplatsen i Minsk om de återvänder från utlandet.

Inte bara öppna aktivister attackeras. Människor har arresteras och fängslats för ett klistermärke på en bil och privata chattkonversationer övervakas. 17-åriga Arciom fick nyligen sitt hem genomsökt efter att han besökt en regimkritisk nyhetskanal på sociala medier. Han tvingades sedan under hot att spela in en video som regimen postade där han förklarar att han “nu är en laglydig medborgare”.

”Enigheten om att EU måste agera handlingskraftigt mot Belarus måste nu vara stor.”
Karin Karlsbro

De senaste dagarnas händelser som beskrivs som en hybridattack, en handling i gränslandet mellan krig och fred, har som syfte att destabilisera EU och unionens yttre gräns. Enigheten om att EU måste agera handlingskraftigt mot Belarus måste nu vara stor.

Många röster höjs nu till stöd för att bygga en mur vid den polska gränsen mot Belarus. Men ingen mur kan vara tillräckligt hög, eller tillräckligt lång för att komma till roten med problemet – en illegitim, maktgalen diktator i knät på Ryssland. Lukasjenkas attack mot Europa varken börjar eller slutar med det inhumana utnyttjandet av migranter vi ser just nu. Om det här försöket misslyckas kommer han hitta andra sätt, så länge han sitter kvar vid makten. Ett enat EU som som står bakom ett fritt Belarus måste intensifiera stödet till den demokratiska rörelsen och förstärka sanktioner mot regimen.

Att hålla fast och förtydliga en skarp och kompromisslös kritik mot Europa sista diktator är det enda som hjälper för att hantera situationen på både kort och lång sikt. Och det som ger de nödvändiga signalerna till Ryssland som är allt annat än en passiv åskådare och grannland.

Annons
Annons
Annons
Annons