Annons

EU måste nappa på minskade subventioner till fiskenäringen

Att Världsnaturfonden rödlistar nordhavsräkan fiskad i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön kom inte som någon överraskning. Inte heller överraskar det att fiskenäringen har sin uppfattning om hur forskningsresultaten om tillgång på fisk och skaldjur ska tillämpas.
Ledare • Publicerad 6 februari 2014
Farligt fredagsmys.
Farligt fredagsmys.Foto: 

Det väsentliga är ändå att det idag finns större samsyn än tidigare om problemet, och att insikterna växer om att finns flera vägar som leder till samma mål – ett hållbart fiske.

Rödlistningen har haft det goda med sig att allt fler konsumenter ställer krav och gör medvetna val vid fiskdisken. Men även fiskerinäringen har gjort sin resa; Fiskareföreningen Norden i Smögen bedriver försök i samarbete med Världsnaturfonden om att utveckla bättre fångstredskap som ska minska utkast av mindre räka.

Annons

Nästa nivå i näringskedjan är EU. Moderate EU-parlamentarikern Christoffer Fjellner har helt rätt när han säger att ”sunkiga subventioner” av fiskeflottorna måste bort. Det måste till en kraftfull rödlistning av fiskepolitiskt feltänkande i Europa.

Nyetableringsstöd i en näring som ofrånkomligen måste minska i omfång är ohållbart.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons