David Lega: EU kan göra mer för utsatta kristna
Denna utsatthet är ett problem som förtjänar mer uppmärksamhet, inte minst mot bakgrund av den pågående debatten om religionsfrihet i Sverige.
David Lega
är Europaparlamentariker för Kristdemokraterna, som ingår i partigruppen EPP.
Religionsfrihet innebär att alla har rätt att tro – eller inte tro – på vad de vill, och utöva sin tro som man vill. Men denna rättighet är inte självklar överallt, och för många är det till och med förenat med livsfara att vara kristen. Den internationella människorättsorganisationen Open Doors offentliggör varje år en lista över de 50 länder där förföljelsen mot kristna är som störst. 2023 års uppföljning visar att förföljelsen mot kristna har förvärrats och läget bedöms vara ”mycket eller extremt allvarlig”.
Religionsfrihet är otroligt viktigt, inte bara för att det är en av FN:s listade universella mänskliga rättigheter. Religion, men också tolerans och acceptans för andras tro, är en grundsten i alla samhällen. Jag och Kristdemokraterna är övertygade om att alla människor behöver gemenskap och att vi formas i de små gemenskaperna som vi ingår i, såsom religiösa sammanhang. Kyrkan är inte bara ett rum för gemenskap och för den som söker mening med livet. Kristna samfund är också en garant för vård, skolgång och utveckling för miljontals människor världen över.
Så vad kan och behöver politiken och specifikt EU göra? Som jag redan nämnt, så anser jag att vi måste uppmärksamma förföljelsen och diskrimineringen av kristna. Det är ett viktigt första steg, men mer behöver givetvis göras.
EU kan agera på olika sätt för att stärka religionsfriheten globalt, och för att hjälpa de kristna specifikt. Ett mäktigt verktyg är EU:s ekonomiska makt. Eftersom EU är en av världens största ekonomier och den största integrerade marknaden i världen, finns goda möjligheter att utöva ekonomiska påtryckningar och använda ekonomiska incitament i relationen till länder utanför EU.
EU kan exempelvis kräva insatser för religionsfrihet när man förhandlar om handelsavtal. Samtidigt kan EU öronmärka biståndsmedel till kristna samfund i de länder och situationer där det passar, eftersom dessa många gånger har visat sig väldigt bra på att förvalta bistånd.
”Ett mäktigt verktyg är EU:s ekonomiska makt.”David Lega
Därtill kan EU bli bättre på att straffa de som systematiskt kränker religionsfriheten. EU behöver använda sanktionsverktyget mot stater och andra aktörer som begår allvarliga övergrepp mot religiösa minoriteter, däribland kristna. Ett sista förslag är att EU kan verka för en FN-resolution om att regeringar i Mellanöstern, Nordafrika och Asien måste skydda kristna och andra religiösa minoriteter samt låta FN-observatörer se över nödvändiga säkerhetsåtgärder.
Det är bra att religionsfrihet nu debatteras friskt i Sverige, och jag hoppas att det kan leda till handling också på EU-nivån. Alla människor, även kristna, förtjänar respekt, fred och säkerhet. Det är sådant som många andra tar för givet.