1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ett tråkigt val slår alltid ett riggat

Gissa vilka väljare som är mest besvikna efter kommunalvalen i helgen? De norska eller de ryska?
Liberala Venstres partiledare Trine Skei Grande röstar i kommunalvalet i Olso.
Foto: Terje Pedersen

I helgen gav de ryska väljarna landets president Vladimir Putin en fet smäll trots att den auktoritäre despoten satsat hårt på att sätta demokratin ur spel. Oppositionen fick 20 mandat av 45 i Moskvas stadsfullmäktige. En stor framgång.

Under söndagen och måndagen hölls även lokalval i ett annat grannland – Norge. Enligt den opinionsmätning som norska statstelevisionen och Aftenposten publicerade på valdagen, skulle både Arbeíderpartiet och Høyre tappa drygt 12 procentenheter respektive 7,5 procentenheter i Oslo. I Bergen får Arbeiderpartiet räkna med en om något ännu fetare smäll än så. Norska TV2:s prognos var att det förväntande tappet låg på dryga 17 procentenheter som nära nog alla gick till det så kallade ”Bompengpartiet” – ett nytt enfrågeparti som driver agitation mot hur vägavgifterna utvecklats. Och som om det inte var nog, förutspås tappet i Trondheim bli ännu större.

Den första prognosen under valkvällen kom omedelbart efter att vallokalerna stängde klockan 21. Den visade att Arbeiderpartiet förmodligen kommer att göra sitt sämsta kommunal- och landstingsval sedan tidigt 20-talet. Høyres fall blir mindre dramatiskt men likafullt smärtsamt för sittande statsminister Erna Solberg. Koalitionspartnern Fremskrittspartiet går också tillbaka. Valets stora vinnare blir inte särskilt förvånande Senterpartiet som går fram över hela Norge. En kraftig uppgång som också ligger i linje med hur partiet har gått i opinionsmätningarna det senaste året.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Så ja, även I Norge utdelas feta smällar.

Men det är ändå inte givet att det blir fråga om maktskifte i någon av landets fem största kommuner. Det troligare är i stället att den inre maktbalansen i de koalitioner som styr kommer att förändras – oavsett om det rör sig om höger eller vänsterstyre. I slutändan kan det rentav innebära att politiken inte förändras på annat sätt än att det handlar om nyansskillnader.

En besvikelse? Nja …

I riktiga demokratier avspeglar termen ”fria val” en samhällssyn där den enskildes rätt att rösta väger tyngre än var makten slutligen hamnar; det kommer nya val och därmed också möjligheter till att forma nya maktkonstellationer.

Som helgens andra val visar, handlar val i den auktoritäre despotens Ryssland snarare ännu mest om Putins frihet att diktera var makten ska hamna.

Gissa vilka väljare som på allvar är mest besvikna i dag?

Läs mer

Kind

Oklart vad som orsakade storbranden

Polisen: ”Inväntar den tekniska undersökningen”

Mark

Ökad nedskräpning när många besöker naturreservaten

”Folk verkar bara släppa skräpet rätt ned och gå vidare”

Borås

Lokala aktörer om Amazon: ”Ska nog vara orolig – en prispressare”

Nellys vd: ”Kommer förändra hela branschen”

Mark

Ung kvinna anmälde misshandel - misstänks ha förfalskat bevis

Står nu istället själv åtalad för två fall av misshandel

Sambolagen

Vad händer vid en separation? Experten svarar på tio frågor om sambolagen

Experten svarar på frågor om vad som gäller juridiskt när man är sambos

Nyheter

Olycka: Flera bilar i krock med älg

Två förare ska befunnits sig i den ena bilen och ensam förare i den andra.