Annons

Anela Murguz: Ett ”sköt dig själv-samhälle” är inte ett bra samhälle

Säg inte bara hej till grannen – bjud även över den på kaffe.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 26 december 2023
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Fika gärna mer med grannen.
Fika gärna mer med grannen.Foto: Janerik Henriksson/TT

Hur nära relation har du med dina grannar? Svaret varierar nog beroende på var och hur man bor. Men enligt Svensk fastighetsförmedlings årliga trendrapport har majoriteten svenskar ingen kontakt med sina grannar förutom när man går om varandra i trappuppgången eller i området.

Få kontaktytor och tidsbrist är några av anledningarna som anges. Bristande intresse en annan. Det handlar alltså sällan om att grannen skulle vara irriterande eller störande, utan snarare på en oförmåga att skapa relationer. För undersökningen visar också att fler vill ha goda grannrelationer. Många ser helt enkelt ett värde i det, men har svårt för att skapa sådana kontaktytor.

Annons

Det är i sig ett problem. Samtidigt gjorde pandemin det tydligt att ensam inte alls är stark. Det finns stunder i livet då vi helt enkelt behöver varandra. Och när den närmsta familjen eller vänner inte kan ställa upp är det bra att ha ett grannskap där man hjälps åt.

”I ett alltför individualistiskt samhälle kan relationer till andra människor lätt uppfattas som överflöda och onödiga.”

Det verkar också finnas påtagliga skillnader mellan olika generationer, där den yngre generationen är sämst på att ha goda relationer till sina grannar. Till exempel hade bara 30 procent av personer under 30 år en bra eller mycket bra relation med sina grannar medan motsvarande siffra bland personer över 60 år var 64 procent, enligt tidigare liknande undersökningar från Svensk fastighetsförmedling.

Visst finns det värre samhällsproblem i det här landet än att människor har dåliga grannrelationer. Men nog är det ett uttryck för ett ”sköt dig själv-samhälle” som i grunden inte är bra. Särskilt unga har vuxit upp i ett samhälle där budskapet varit att de kan klara av det mesta på egen hand när människan i själva verket är en social varelse som behöver andra. I ett alltför individualistiskt samhälle kan relationer till andra människor lätt uppfattas som överflödiga och onödiga. Och till saken hör att betraktare utifrån ofta brukar uppfatta Sverige som ett kyligt land inte enbart när det gäller klimatet, utan även socialt.

Förutom att vi behöver varandra kan bättre grannrelationer dessutom göra konkret nytta. Enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, kan grannsamverkan – att grannar samarbetar med varandra i syfte att motverka otrygghet – få ner brottsligheten med i genomsnitt 16 eller 26 procent. Det är inte alls dumt med tanke på att trygghet är en av de viktigaste faktorerna för att man ska trivas där man bor.

Alldeles oavsett finns det mycket att vinna på att ha en god relation till sin granne. Nöj dig därför inte med bara ett hej.

Annons
Annons
Annons
Annons