1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ett nej som kommer stå EU dyrt

Frankrikes nej till att inleda EU-medlemskapsförhandlingar med Albanien och Nordmakedonien kommer att kosta EU på sikt.
Frankrikes nej till inledandet av medlemskapsförhandlingar med Nordmakedonien och Albanien beskrivs som europeiskt självskadebeteende.
Foto: /TT

Albanien och Nordmakedoniens förhoppningar om ett eventuellt EU-medlemskap fick sig en törn när EU:s stats- och regeringschefer lämnade besked om att förhandlingarna inte kunde inledas. Detta efter att Frankrike, med Emanuel Macron i spetsen, lämnade ett blankt nej i frågan för tre veckor sedan.

Det är av taktiska skäl som Macron säger nej till att inleda medlemskapsförhandlingar med länder i västra Balkan. EU:s tidigare utvidgningar österut i länder som Rumänien och Bulgarien har väckt frågan om inte utvidgningsprocessen gått för snabbt. Dels på grund av att länderna i fråga inte lyckats komma tillrätta med problem som korruption trots att det gått flera år sedan inträdet, dels för att den fria rörligheten fått nya fiender.

Ett nytt utvidgningsprojekt hade troligtvis stärkt invandringskritiska strömningar i Europa, inte minst i Frankrike där kommunval väntas hållas i vår. Macrons drag får därför ses som ett sätt att hindra Marine Le Pens Nationella fronten från ytterligare framgångar. Men som Nordmakedoniens premiärminister Zoran Zaev uttryckte det, i samband med att nyval utlöstes i landet kort efter beskedet, blir resultatet av detta att västra Balkan är offer EU:s historiska misstag.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Beslutet öppnar upp för att länder som Ryssland, Turkiet och Kina flyttar fram sina positioner i västra Balkan. I till exempel Bosnien-Hercegovina, som ansökt om EU-medlemskap men ännu saknar kandidatstatus, pågår sedan länge en dragkamp mellan Kreml och Erdogans Turkiet. I grannlandet Serbien har redan närmanden till Ryssland gjorts där man bland annat skrivit på ett nytt frihandelsavtal med Eurasiska ekonomiska unionen. Det är därför lätt att instämma med de politiska analyser på Balkan som beskriver EU:s blockering som europeiskt självskadebeteende.

Det finns goda skäl för EU att dra lärdom av tidigare utvidgningsprocesser. De måste ske i en långsammare takt och uppföljningskraven måste bli tydligare. Men när EU helt vänder ryggen till dessa Balkanländer är det i första hand Ryssland, Kina och Turkiet som vinner. De stora förlorarna är EU själva.

Läs mer

Sommarkrönika

Envetenhetens triumf

”Sommaren 1959 var het, en kanonsommar helt enkelt.”

IDROTTARE PÅ SOMMARLOV

Orienteringstalangerna som inte gillar att tävla: ”Skönt att O-ringen är inställd”

I del fem av BT-sportens artikelserie om idrottare på sommarlov möter vi tvillingarna Åkesson.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Polisen letar efter pojke i pyjamas i södra Sverige

Sport

Elfsborgarens tunga besked – behöver operation

Tvingades utgå skadad i cupsemifinalen mot IFK Göteborg – så länge blir han borta.

Sport

Golf: Trög start för sjuhäringarna i Barsebäck

Adam Wallin och Petter Jääskö befinner sig i Skåne för Swedish Golf Tour.

Borås

VÄDER: Grilltröst för semesterfirare – stabilare väder på ingång

Risken för skurar ligger dock i