Annons

Anela Murguz: Ett kontantlöst samhälle gör oss mer sårbara

De återkommande cyberangreppen borde få oss att tänka ett varv till om kontanterna.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 7 december 2022
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Kontanter upplevs av allt fler som krångliga och onödiga, men i spåren av alla cyberangrepp är de ett mindre sårbart betalningsalternativ.
Kontanter upplevs av allt fler som krångliga och onödiga, men i spåren av alla cyberangrepp är de ett mindre sårbart betalningsalternativ.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det började med att en enskild a-kassa i förra veckan drabbades av vad som kallas för en cybersäkerhetsrelaterad incident. Snabbt därefter stängdes samtliga a-kassor tillfälligt ned, vilket har lett till försenade utbetalningar. Förhoppningen var att utbetalningarna skulle ske nu på fredag i stället för torsdag, men DN (7/12) rapporterar att merparten av utbetalningarna kommer att ske på tisdag nästa vecka.

Totalt är det omkring 35 000 personer som påverkas av det misstänkta cyberangreppet. Att det drabbar arbetslösa får ses som en försvårande omständighet med tanke på att det kan vara svårt att ha en ekonomisk buffert för oförutsedda händelser som denna vid arbetslöshet.

Annons

Informationen från Sveriges a-kassor, den gemensamma service- och intresseorganisationen för samtliga a-kassor, har under veckan varit knapphändig. Man har inte velat gå in på vad för typ av angrepp det handlar om eller vilka som står bakom den misstänkta IT-attacken. I normala fall kan det dock antingen handla om andra stater som vill skada samhället eller en kriminell organisation som vill tjäna pengar genom utpressning.

Tiden får utvisa vad det är frågan om i det här enskilda fallet, men redan nu finns ett antal lärdomar att dra. Det är inte första gången som ett cyberangrepp får allvarliga konsekvenser. Till exempel drabbades Coop av ett omfattande cyberangrepp förra året, vilket ledde till att nästan 800 matbutiker fick stänga. För kunderna var det bara att välja en annan matbutik, men incidenten visade på en sårbarhet i vår livsmedelsförsörjning. Hade angreppet varit mer omfattande och riktad mot fler aktörer inom livsmedelsbranschen hade följderna blivit mer kännbara – både för den enskilde och för samhället i stort..

”För den enskilde konsumenten är kortbetalning – numera även via telefonen – både mer smidigt och populärt alternativ jämfört med pengar i fysisk form.”

Därför får man fråga sig om inte överdigitaliseringen av det svenska samhället har gjort Sverige mer sårbart än vad det hade behövt vara. En betydande del av alla ekonomiska transaktioner sker numera digitalt samtidigt som allt färre butiker tar emot kontanter. För den enskilde konsumenten är kortbetalning – numera även via telefonen – både mer smidigt och populärt alternativ jämfört med pengar i fysisk form. Kontanterna fasas helt enkelt ut. Något som kan göra att efterdyningarna av ett större cyberangrepp blir betydligt mer påtagliga.

Dessutom har cyberangreppen mot Sverige ökat de senaste åren. Och läget har blivit allvarligare sedan Rysslands invasion av Ukraina. Därför räcker det inte att bara kommuner, myndigheter och andra viktiga funktioner i samhället blir bättre förbereda. Även gemene man behöver bli det.

Annons
Annons
Annons
Annons