Annons

Kajsa Kettil: Ett bistert 2023 – men kanske vågar vi skåla i champagne och känna tillförsikt inför det kommande året?

Isarel-Hamas-kriget, Ukrainakriget, Nato, populism, gängvåld och neddragningar inom journalistiken – när ledarsidans gästkrönikörer sammanfattar 2023 är det inte fokus på några muntra nyheter.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledare • Publicerad 27 december 2023
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Det är svåra tider för Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, men ännu svårare för den palestinska civilbefolkningen och de kidnappade israelerna i Gaza, menar ledarsidans Kajsa Kettil.
Det är svåra tider för Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, men ännu svårare för den palestinska civilbefolkningen och de kidnappade israelerna i Gaza, menar ledarsidans Kajsa Kettil.Foto: Menahem Kahana

Det värsta är att de har rätt. Det gångna året har varit bedrövligt på så många sätt. Och förutom Rysslands fortsatta invasion av Ukraina och det krig som Hamas terrorattack i Israel har lett till, har Sverige vid sidan av gängkriminaliteten brottats med stigande inflation och allt den för med sig i form av dyra matkassar, högre räntor, saftiga elräkningar och mastiga kostnader för att tanka bilen.

Och just ja, lägg till lågkonjunktur och ökande arbetslöshet också.

Annons

Lars Stjernkvists beskrivning av 2023 som ”ett skitår, på riktigt” är med andra ord helt korrekt. Dessutom tyder mycket på att vi kommer att få dras med problemen även under 2024. Den sviktande solidariteten med Ukraina har under årets sista veckor lett till att varken USA eller EU lyckades få igenom de ursprungliga stödpaket som planerats. Nu lär någon form av fortsatt stöd sannolikt att bli verklighet, men det oroar att den tidigare så självklara enigheten svajar.

Vad gäller Israel och Hamas har närmare tre månaders krig förutom en bestialisk slakt av oskyldiga israeler – enbart för att de är israeler och judar – inneburit ett helvete för civilbefolkningen i Gaza och även för de kidnappade israeler som är kvar i fångenskap.

Det blir därför knappast tal om någon lång och avkopplande ledighet för USA:s president Joe Biden och hans utrikes- och försvarsministerkollegor. I stället måste en stor del av dygnets vakna timmar ägnas åt att hitta en balans i våldet så att Israel kan försvara sig och krossa Hamas utan att civila drabbas. Det blir allt svårare för det demokratiska väst att acceptera de omfattande räder i Gaza som dödar barn, kvinnor och män och lämnar de överlevande i misär.

”Det blir därför knappast tal om någon lång och avkopplande ledighet för USA:s president Joe Biden”

Utan att förringa krig och kriminalitet finns det dock hopp.

Ett av dessa står den nya polischefen Petra Lundh för. Hon får anses ha gett ett gott första intryck. Lundh vill exempelvis höja kvaliteten på polisutbildningarna så att fler duktiga poliser tar examen, och tycks även ha den välbehövliga insikten att det inte kan ske genom att sänka kraven på utbildningen.

En annan ljusning är att för varje dag som går är Sverige ett steg närmare Nato. Turkiets och Ungerns presidenter kan inte vägra släppa in Sverige i försvarsalliansen för evig tid, och när den svenska flaggan vajar utanför Natohögkvarteret i Bryssel blir hela Europa säkrare.

Statsminister Ulf Kristersson (M) har varit noga med att inte skåla i champagne innan allt är ratificerat och klart. Det är nog klokt. Men kanske kan vi andra när bubbelflaskornas korkar poppar vid tolvslaget på nyårsafton skänka en tanke åt de ljusare, lite tryggare tider som väntar?

Annons
Annons
Annons
Annons