Annons

En attack på samhället

Händelser som hämtade ur en amerikansk actionfilm utspelades vid postterminalen i närheten av Göteborgs centralstation i morse. Men detta var ingen film där Bruce Willis på slutet tar hand om bovarna.
Ledare • Publicerad 22 januari 2008
Det krävs inte mer än att skriva bomb på en väska för att kraftigt förhindra polisens arbete.
Det krävs inte mer än att skriva bomb på en väska för att kraftigt förhindra polisens arbete.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL

Det var den verklighet som göteborgarna får vänja sig vid om inte ordningsmakten får övertaget över de kriminella gängen, en verklighet där polis och allmänhet drabbas hårt när totalt samvetslösa gangsters går till attack.

Länspolismästare Krister Jakobsson menade att rånet är det mest spektakulära han någonsin sett. Det står också helt klart att gärningsmännen ägnade det mesta av sina resurser på att försvåra och förstöra polisens arbete. Sex bilar brändes i flykten och fem bombattraper placerades ut, tre i anslutning till närmaste polishus.

Annons

Sällan har en tydligare attack riktats mot rättsväsendet men också mot samhället i stort. Det märkliga är att bytet kan ha blivit noll och intet. Var det en speciell försändelse som rånarna ville åt på postterminalen? Eller var detta rent utav en generalrepetition inför en större kupp någon annanstans? Kanske ville rånarna studera polisens beteende? Upplägget känns som sagt igen från filmens värld.

Den totala hänsynslösheten mot anställda vid posten, polis och allmänhet för tankarna till Uppdrag Gransknings intervju med ledaren för Original Gangsters, Denho Acar (15/1). Acar lägger skulden på samhället för att han blivit som han blivit, därför har han förklarat det krig. Empatin för helt oskyldiga personer som kan få trauman för livet saknas helt. Han kände exempelvis inga skuldkänslor för att han riktat en AK 5 mot en postkassörska.

Men det är Janne Josefssons möte med unga i Bergsjön i samma program som gör att man tappar tron på att polisen kan vinna kampen. Intrycket är att Original Gangsters och andra gäng inte lär ha några problem alls med nyrekryteringen i framtiden. Detsamma gäller för andra hårt segregerade områden som Hjällbo och Hammarkullen.

Här krävs oerhörda resurser för att bryta föreställningen att valet står mellan kebabkiosken och en brottslig bana.

Spiralen med dålig utbildning, arbetslöshet och noll tillförsikt inför framtiden måste brytas. De unga måste få en tro på att de kan ta en plats i det svenska samhället bara de anstränger sig.

Om inte kommer ordningsmakten aldrig att få kontroll på brottsligheten i Göteborg. Trots fler poliser, myndighetssamverkan och ett nytt säkerhetscentrum.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons