Annons

Anela Murguz: Elon Musk värdesätter sitt ego mer än det fria ordet

Draget mot Aftonbladet borde inte förvåna.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 24 december 2023
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Elon Musk är ingen yttrandefrihetsvän.
Elon Musk är ingen yttrandefrihetsvän.Foto: Kirsty Wigglesworth

Elon Musk. En av världens rikaste män som äger bland annat elbilstillverkaren Tesla är i blåsväder – igen. Nyligen stämde miljardären den svenska staten genom Transportstyrelsen för att elbilsjätten inte får tillgång till registreringsskyltar till nya bilar. Detta på grund av de pågående fackliga strejkerna mot att Tesla inte tecknat kollektivavtal på sina fabriker i Sverige.

Men det är inte bara Tesla som stökar till det för Musk. När Aftonbladet (18/12) avslöjade att Teslas leverantörer köper mineralet glimmer från gruvor där barn arbetar försågs länkar till artikeln med en varningstext på plattformen X som miljardären också äger. Tydligen är länkar till Aftonbladets hemsida osäkra.

Annons

Först gällde varningen den specifika artikeln, men kom under veckan att utökas till flera andra artiklar från Aftonbladet – även sådana som inte har med granskningen att göra. Därtill är en av journalisterna bakom granskningen av Tesla, Staffan Lindberg, svår att hitta genom sökfunktionen på X. Att skriva in hans användarnamn leder ingenvart. I stället måste man gå via de inlägg han är taggad i sedan tidigare.

”Men om det är X som ligger bakom varningstexterna, och inte ett olyckligt fel eller bugg, borde tilltaget i så fall inte förvåna. Det har nämligen hänt förut.”

Om det är X som försett länkar till Aftonbladets artiklar med varningstexter och gjort enskilda journalister svåra att hitta vet man inte eftersom företaget inte svarar på tidningens frågor. För ett företag vars frontfigur utmålat sig som en yttrandefrihetsvän är det löjeväckande att företaget duckar. Men om det är X som ligger bakom varningstexterna, och inte ett olyckligt fel eller bugg, borde tilltaget i så fall inte förvåna. Det har nämligen hänt förut.

För ganska exakt ett år sedan stängdes ett antal amerikanska journalister av från plattformen. Journalisterna hade enligt Musk brutit mot de nya reglerna genom att ha rapporterat om ett konto som följde entreprenörens privatjet. Men de avstängda journalisterna hade också varit kritiska om miljardären i tidigare rapporteringar. Många tolkade det därför som ett sätt att begränsa journalisters insyn snarare än att det skulle vara en fråga om överträdelser av regler.

Avstängningarna väckte stark kritik och slutade bisarrt nog med att Elon Musk höll i en omröstning på sin plattform, där X-användare fick rösta om journalisterna skulle släppas in igen eller inte. Det blev bifall, och Musk lydde. Men någon vän av yttrandefrihet framstod han som varken då eller nu. Tvärtom verkar det som om Musk värdesätter sitt ego mer än det fria ordet.

Annons
Annons
Annons
Annons