Ekologiskt botar inte svälten
De skenande spannmålspriserna påminner om situationen år 2007-2008 då kraftigt stigande matpriser i Afrika ledde till social oro vilket senare bildade grogrund för den arabiska våren.
Då många fattiga i dessa länder lägger 80 procent av inkomsten på mat är protesterna inte svåra att förstå. I demokratiska stater med stabila institutioner uppstår likväl inte den sociala oro som nu väntar runt hörnet. Svält är nio gånger av tio resultatet av korruption och avsaknad av rättstat.
Amerikanska jordbrukare upplever den värsta torkan på 60 år. Detta tillsammans med dåliga skördar i Europa kommer inom kort att åter leda till svält i Afrika, främst i länderna söder om Sahara. De afrikanska jordbruken är i de flesta fall endast självförsörjande varför länderna tvingas importera från USA och EU.
I detta läge väljer Svenska Naturskyddsföreningen (SNF), Krav och miljöpartiet att propagera för ekologiskt odlade grödor.
Generalsekretaren i SNF, Svante Axelsson, menar bland annat att skördarna skulle fördubblas om afrikanska bönder inte tvingades köpa konstgödsel och bekämpningsmedel.
Men de som propagerar för mer ekologiskt i Sverige, EU och världen ser inte till realiteterna. Inte för att det är fel med obesprutade grödor. Men det är samtidigt en smula naivt att tro att man både kan förbjuda all form av gödsling och samtidigt öka världens skördar.Med mer forskning kan man eventuellt utveckla grödor som står emot bladlöss och mögel. Men där är vi inte idag.
Med nya svältkatastrofer runt hörnet bör vi inrikta oss på ett effektivt jordbruk samtidigt som man försöker undvika monokulturer.
Ett rikt land som Sverige importerar 50 procent av jordbruksprodukterna, en andel som har stigit raskt de senaste decennierna. Sverige har bland EU:s strängaste miljö- och djurskyddslagar. Därför finns det anledning att beklaga utvecklingen.
Det visar också att svenska konsumenter vänder ryggen till det ekologiska som endast står för 4-5 procent av produktionen trots massiv politisk uppbackning.
Naturen har ett pris, menar Svante Axelsson SNF. Uppenbarligen är svenska konsumenter inte beredda att betala det priset.
Ledarredaktionen