Annons

Efterlyses: hjälpande hand

Sjuttio år efter det att Saltsjöbadsavtalet skrevs under inleddes i går förhandlingarna om ett nytt övergripande avtal, ”Saltsjöbadsavtalet 2.0”.
Ledare • Publicerad 20 augusti 2008
Det första Saltsjöbadsavtalet från 20 december 1938.
Det första Saltsjöbadsavtalet från 20 december 1938.Foto: Foto Scanpix

I centrum för diskussionerna står Svenskt Näringslivs Jan-Peter Duker, Privattjänstemannakartellens (PTK) Lars-Bonny Ramstedt och Erland Olauson från LO.

Saltsjöbadsavtalet som har kommit att symbolisera det relativa lugnet på den svenska arbetsmarknaden och en allmän konsensustanke har varit i behov av en uppdatering under flera års tid. EU:s gemensamma arbetsmarknad har givit upphov till flera frågor, vilket inte minst Vaxholmsmålet visar.

Annons

Utländska byggföretags etableringsrätt i Sverige är dock i första hand en fråga för regering och riksdag. Under hösten vilar därför ett tungt ansvar på arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin för att värna den fria rörligheten inom unionen.

För arbetsgivarsidan är flexibiliteten på arbetsmarknaden och konfliktreglerna viktigast. LO och PTK kommer att fokusera på rehabiliteringsfrågor och omställningsmöjligheter efter uppsägning.

Det svenska EU-medlemskapet och den tilltagande tjänstesektorn är bara två skäl till att vi behöver större flexibilitet på arbetsmarknaden. Det gamla avtalet är anpassat till en annan tid utan knivskarp global konkurrens och med en mindre tjänstesektor.

Dagens turordningsregler skapar inlåsningseffekter. Människor som vantrivs på jobbet vågar inte byta arbetsplats eftersom de då förlorar sin trygga position, vilket leder till fler sjukskrivningsdagar. Småföretagare vågar inte anställa då detta är ett högriskprojekt. En uppluckring av Las skulle leda till fler jobb och till att färre invandrare och ungdomar ställs utanför.

Även reglerna kring sympatiåtgärder är otidsenliga eftersom de slår så hårt mot företag som egentligen inte har med konflikten att göra. Några dagars produktionsbortfall kan räcka för att ett medelstort företag går under.

Eftersom parterna verkar inställda på att finna en lösning är det troligaste att ett avtal faktiskt kommer på plats. Men det krävs sannolikt att regeringen ger en hjälpande hand och sjösätter sina förslag om hur man ska få långtidssjukskrivna tillbaka in på arbetsmarknaden. Både arbetsmarknadens parter och regeringen står vid ett vägskäl.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons