Annons

Efterlängtat men tidigt med coronalättnader

Regeringens besked att gå in i steg fyra i öppningsplanen för Sverige är efterlängtat. Men kan i värsta fall vara ett förhastat beslut.
Ledare • Publicerad 7 september 2021 • Uppdaterad 8 september 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Kultur- och demokratiminister Amanda Lind och socialminister Lena Hallengren vid en digital pressträff där de meddelade regeringens besked om att Sverige går in i steg fyra i öppningsplanen.
Kultur- och demokratiminister Amanda Lind och socialminister Lena Hallengren vid en digital pressträff där de meddelade regeringens besked om att Sverige går in i steg fyra i öppningsplanen.Foto: Stefan Jerrevång/TT

Och så kom dagen då regeringen meddelade att Sverige öppnar upp samhället ytterligare. Denna gång tas deltagartaket för allmänna och privata sammankomster bort. Så även rekommendationen om att jobba hemifrån i den mån det går. Rekommendationerna som rör handhygien, avstånd och att stanna hemma vid symtom kvarstår och det finns inget planerat datum för när dessa rekommendationer ska lyftas.

Det är många som har sett fram emot att några av de sista coronarestriktionerna släpps. Inte minst de som arbetar inom kultur-, idrotts- och evenemangssektorn. Men ur ett smittspridningsperspektiv kan det mycket väl vara så att regeringen gör ett liknande misstag som för ett år sedan när man lättade på restriktioner trots att smittspridningen pekade uppåt.

”Dessa klyftor i vaccineringen – som är genomgående även nationellt – tillsammans med det faktum att vi har att göra med deltavarianten denna höst gör att det är svårt att helt glädjas åt de lättnader som regeringens presenterade under tisdagen.”
Anela Murguz
Annons

Det som talar i denna riktning är sensommarens växande smittspridning som började med ungas utlandssemestrar. Men även skolstarten har visat sig vara smittsam. I Västra Götalandsregionen fördubblades antalet covidsmittade mellanstadiebarn på en vecka i samband med skolstarten, och bland gymnasieelever var ökningen 160 procent.

Mycket av detta beror som bekant på att den mer smittsamma deltavarianten tagit över. Och även om tillgången till vaccin är god finns det fortfarande ett behov av att fler går och vaccinerar sig då sjukvårdspersonal larmat om att merparten av de som blir allvarligt sjuka i covid-19 och behöver vård är ovaccinerade. Dessutom är skillnaderna stora. Som BT rapporterade under tisdagen har bara varannan invånare på Hässleholmen/Boda vaccinerat sig hittills, och kan jämföras med exempelvis Sandared där andelen som fått sin första spruta är 86 procent.

Därmed inte sagt att de hävda restriktionerna innebär en full återgång till livet innan pandemin. Mycket talar för att vissa förändringar kommer att bestå, inte minst vad gäller synen på distansarbete. Förutom att återgången till arbetet bör ske successivt finns också attitydförändringar bland såväl arbetsgivare som medarbetare, och till BT (7/9) säger Borås stads personalchef Annica Dahlén att många anställda längtar tillbaka till sina arbetsplatser, men att man ser fördelar med att i vissa avseenden jobba hemifrån. Borås stad vore i så fall inte ensamma om att i högre grad erbjuda medarbetare flexibilitet och möjlighet att arbeta hemifrån även när pandemin är över.

Men de stora klyftorna i vaccineringen – som är genomgående även nationellt – tillsammans med det faktum att vi har att göra med deltavarianten denna höst gör att det är svårt att helt glädjas över de lättnader som regeringens presenterade under tisdagen. Dessa omständigheter kan dessvärre innebära att lättnaderna ännu en gång kommer för tidigt.

Anela MurguzSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons