Annons

Stig Fredrikson: Efter valet kommer förtrycket i Ryssland att öka ytterligare

Aldrig tidigare har det förekommit valfusk i sådan omfattning som den här gången.
Stig Fredrikson
Gästkrönika • Publicerad 26 mars 2024
Stig Fredrikson
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
På söndagskvällen utropade sig Vladimir Putin som segrare i det ryska presidentvalet.
På söndagskvällen utropade sig Vladimir Putin som segrare i det ryska presidentvalet.Foto: Alexander Zemlianichenko

Det konstaterade observatörerna från den ryska oberoende organisationen Golos efter att Vladimir Putin hade återvalts med nästan 88 procent av rösterna. Golos har övervakat ryska val sedan 2000 men är numera förbjuden och klassad som ”utländsk agent”. Ändå lyckades Golos genomföra en analys av hur presidentvalet genomfördes.

Krönikören

Stig Fredrikson

är tidigare utrikeskorrespondent och utrikeskommentator i SVT.

Men att valresultatet ifrågasätts både i Ryssland och samfällt i väst bekymrar inte Vladimir Putin. I den verklighet som han lever i, har han nu ett enigt och lojalt folk bakom sig.

Annons

”Vi är ett lag, en familj, redo att skydda och försvara fosterlandet” sade Putin segervisst när han kommenterade sitt återval.

Den ryske presidenten tänker använda det som han ser som sitt mandat från folket för att ytterligare förvandla Ryssland till ett land i krig.

Det betyder att den ryska ekonomin ännu mer inriktas på produktion av krigsmateriel och att civila sektorer som utbildning, hälso- och sjukvård och infrastruktur får stå tillbaka.

Före presidentvalet var det inte läge att tala om obehagliga överraskningar för väljarna. Men många bedömare spår att ryssarna nu när valet är överstökat kan vänta sig skattehöjningar eftersom krigskassan behöver fyllas på.

Men det som oroar allra mest är om det kommer en ny mobilisering. Hittills har Putin bara sagt att det inte behövs. Ett tag till kommer myndigheterna förmodligen att fortsätta som hittills, alltså att locka unga män att ta värvning med hjälp av löner som är betydligt högre än vanliga löner, och med bra försäkringar och pensioner. Dessutom erbjuds intagna i fängelser och häkten att slippa fångenskapen om de i stället skrivs in i armén. Regimkritikern Oleg Orlov, som nyligen dömdes till två och ett halvt års fängelse för sin kritik av kriget i Ukraina, erbjöds att slippa straffet om han blev soldat i stället. Orlov tackade nej.

”Men det som oroar allra mest är om det kommer en ny mobilisering.”
Stig Fredrikson

Men med tanke på de stora ryska förlusterna i Ukraina kommer troligen rekryteringskampanjerna inte att räcka. Därför fruktar nu många ryssar, inte minst i storstäderna, att det kommer ett nytt beslut om mobilisering. Den förra partiella mobiliseringen genomfördes i september 2022. Men nu hävdar ju Putin att de ryska styrkorna vid den ukrainska fronten avancerar. Då krävs det fler soldater.

Ett som är helt säkert är att förtrycket mot allt vad motstånd mot regimen heter kommer att skruvas åt ytterligare. Putin gjorde sig lustig över protesten ”klockan tolv mot Putin” på sista valdagen och sa att detta bara ökade på valdeltagandet.

Men redan förbereds åtgärder som ska göra livet ännu svårare för dem i Ryssland och i exil som vill se ett annat, friare och bättre Ryssland. Författare, artister och andra kulturarbetare som redan har klassats som ”utländska agenter” ska med hjälp av nya lagar berövas sina inkomster och tillgångar i Ryssland. Intellektuella som har lämnat Ryssland, ska inte ha rätt att sälja egendom eller andra tillgångar i Ryssland för att kunna leva i exilen.

Sex år till med Putin betyder både för ryssarna och för omvärlden ett ännu mera krigiskt Ryssland.

Annons
Annons
Annons
Annons