Annons

Duell med lösa skott

Valrörelsens viktigaste duell kallades den. Supermötet som skulle avgöra valet.
Ledare • Publicerad 13 september 2010

Men en sådan duell hade behövt nya besked eller en glasklar seger för någon av duellanterna.

SVT:s duell i går kväll hade inget av det.

Annons

Därmed inte sagt att den var ointressant. De 44 procent som enligt senaste Sifo:n helst ser Reinfeldt som statsminister blev säkert stärkta i sin uppfattning att han är rätt person att leda landet.

Allvarsamt och pedagogiskt förklarade Reinfeldt varför jobbpolitiken är så viktig, varför det varit så angeläget för regeringen att hålla ihop landet under krisen.

De 19 procent som enligt samma undersökning föredrar Sahlin ändrade sig förmodligen inte heller. Sahlin är en driven debattör som vädjade till tittarnas känsla för välfärd och trygghet.

Hennes styrka var denna kväll, som så ofta, enskilda snärtiga formuleringar. Problemet är att resonemanget inte hänger ihop. Om man, som Sahlin igår, tycks ha som taktik att i vartannat inlägg anklaga Reinfeldt för att ha sänkt skatten för mycket blir det svårt att samtidigt få ihop det med att man själv går till val på ytterligare skattesänkningar.

Reinfeldt borde ha pressat Sahlin mer på det. Och kanske kunde han försökt att lite tidigare lösgöra mungiporna, som satt stenhårt i ett läge som fick honom att se ovanligt barsk ut.

Man kan kalla det ytligt. Men TV är ett känslomedium. Alla vet att Sahlin just nu slår ur underläge, och när Reinfeldt tar på sig den barska minen riskerar det att ge ett överlägset intryck.

Förhoppningsvis stannade tillräckligt många väljare kvar till slutanförandet då Reinfeldt leende hoppades på röster från dem som ”älskar Sverige.”

Ett uttryck nästan i Sahlin-stil.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons